Реклама / Ads
8| 5418 |02.06.2010 НОВИНИ

Пуснаха Н. Цонев и П. Сантиров срещу парична гаранция

.
Въпреки днешното решение, обвиняемите ще чакат обжалване пред Апелативен съд Източник: Милан Николов
СГС промени мерките за неотклонение на бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров, които са обвинени за предлагане на подкуп от 20 хил. евро, даден за прекратяването на друго дело срещу ексминистъра на отбраната.
 

Днес в съдебната зала стана ясно, че от засечени разговори на другия подсъдим по делото Тенчо Попов става ясно, че Николай Цонев е платил на прокурор, за да предотврати наказателно производство срещу себе си. Съдът отчете този факт, но не зае позиция, дали нещата отговарят на истината. В съдебната зала стана ясно, че при друг разговор на същия подсъдим е чуто и записано, че председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. се познавал с Тенчо Попов и бил голям играч. Този разговор е проведен на 26-ти март 2006-та година. Според материалите на прокуратурата именно съдияta от Върховен административен съд Панайот Генков е човекът, който е дал информация на обвиняемия си колега Петър Сантиров, че той, още няколко негови колеги от СГС и няколко прокурори от СГП се подслушват във връзка със скандала.

Двадесет съдии и петнадесет прокурори се подслушват от службите. Всички те били прихванати покрай особено популярния напоследък магистрат от Върховния административен съд и член на предишния Висш съдебен съвет Панайот Генков.

В чутите секретни разговори по делото става дума и за това, съдия Сантиров да получи част от сумата на подкупа. Преди това съдия Сантиров задава въпрос на следователя Петър Петров дали може да се помогне на Николай Цонев за прекратяване на делото срещу него. Въпреки всички тези събития СГС реши да промени мярката за неотклонение на Николай Цонев от задържане под стража в парична гаранция от 15 000 лв. Съдия Петър Сантиров също бе пуснат на свобода срещу сумата от 10 000 лв. Това решение може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Софийски апелативен съд. Това ще се случи на 8-ми юни от 10:00 ч.

По-рано днес в съдебната зала стана ясно, че вчера бившият военен министър е бил разпитан в следствието, където за първи път видял документ, който, според прокурорите, той е принудил зам.-министъра си да го подпише. Този документ е и основно доказателство по делото срещу Цонев. Преди решението на съда прокурорът Божидар Джамбазов изрази притеснение, че ако обвиненият бъде пуснат, е възможно да извърши друго престъпление. Съвсем наскоро по делото е получена експертиза, според която здравословното състояние на Цонев е добро и позволява обвиняемият да изчака делото си в следствения арест.

Защитата на обвиняемите пожела следователят Петър Петров да бъде разследван, а не да се явява само като свидетел по делото. Според адвоката на обвиняемите Васил Василев по този процес има два хикса, но те не са свързани с името на Николай Цонев. По думите му прокурорите не изпълнявали елементарни свои задължения, а само ограничавали свободата на бившия министър на тройната коалиция. Днес в съдебната зала стана ясно, че са разпитани още няколко нови свидетели, които са били засечени чрез СРС-та да разговарят с Николай Цонев. Според адвоката на бившия военен министър не било ясно дали обвиняемият знаел за съществуването на това дело. Защитникът изтъкна противоречие в показанията на Тенчо Попов, подсъдим по делото, който твърди, че се е срещал с Николай Цонев в болница. Според адвоката по това време клиентът му изобщо не е бил в лечебно заведение.

Тенчо Попов твърдял, че се явява млад човек, който му дал плика с парите. Той само казал „това е за вас”. Според адвокат Василев този човек е вторият хикс. По информация на юриста той бил намерил плика вкъщи. Друг свидетел - Иванов, който е бил близък на Тенчо Попов, е признал в показанията си, че по онова време приятелят му имал нужда от пари. Адвокат Васил Василев изрази позицията си, че делото на Николай Цонев се води само, защото той е бивш министър, а имало изискване към прокурорите да се повдигнат обвинения към 30 души от бившата власт.

В думите си пред съда Петър Сантиров изтъкна, че става дума за планирана акция, чиято цел била да задържи съдия от СГС. Той беше категоричен, че от СРС-тата става ясно, че е отказал на следователя да реши това дело. В разговорите между него и следователя Петър Петров станало дума и за върховни съдии, стана ясно днес в съдебната зала. „На мен може да ми повдигнат обвинение за това, че съм убил 1 000 души, но това не значи, че съм извършил подобно престъпление. Не съм от Ал Кайда. Това мога да кажа”, каза пред Темида в изблик на емоционалност Сантиров. Според него той е можел да въздейства само на прокурора по делото, но това нямало как да се случи.

Frognews.bg припомня, че при специализирана полицейска операция, проведена на 1 април в столицата, бяха задържани съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров, бившият военен министър Николай Цонев и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Бившият министър бе задържан във Военномедицинска академия. Става въпрос за подкуп от 20 000 евро, който е трябвало да реши делото срещу бившия министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4767 |27.05.2010 Човек на Н. Цонев на свобода срещу 10 бона . 5| 5298 |25.05.2010 Пуснаха Борислав Гуцанов вкъщи, съди държавата . 11| 5044 |21.05.2010 Николай Цонев поиска свобода . 0| 4585 |19.05.2010 Съдът пусна замесен в аферата “Цонев”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads