Реклама / Ads
8| 6051 |17.06.2024 НОВИНИ

Путин назначи племенницата си за зам.-министър, уволни четирима заместници на Шойгу

.
Владимир Путин, Анна Цивилева
Владимир Путин уволни и последните членове на екипа на бившия вече министър на отбраната Сергей Шойгу - първия заместник-министър Руслан Цаликов, както и зам.министрите Николай Панков, Татяна Шевцова и Павел Попов. Днес той назначи нови зам.министри на отбраната. Сред тях е племенницата му Анна Цивилева, която досега оглавяваше фондация „Защитници на отечеството“.
 

 Освен нея зам.-министри станаха синът на бившия премиер Михаил Фрадков - Павел Фрадков, бившият първи зам.финансов министър Леонид Горин, който е сред най-доверените хора на новия министър на отбраната Андрей Белоусов и го следва навсякъде при преместването му в държавната администрация. Общо в министерството ще има 2-ма първи зам.министри и 10 зам.министри.


От Министерството на отбраната обясниха, че Цивилева на новия си пост ще отговаря за социалното и жилищното подпомагане на военните, като ги изведе на „ново качествено ниво“.

 

В официалните съобщения на Кремъл никъде не се споменава, че Цивилева е роднина на президента. В официалната й биография, публикувана от проправителствени медии, пише, че моминското й име е Логинова. Всъщност това е фамилията на първия й съпруг.

Анна Путина е дъщеря на втория братовчед на Путин - Евгений. Нейният брат Михаил Путин е зам.директор в “Газпром”, припомня “Агенцията”.

 

Анна Цивилева досега оглавяваше фондация „Защитници на Отечеството“, основана от Путин през 2023 г. в подкрепа на участниците в Специалната военна операция (както Кремъл нарича войната в Украйна). Годишният бюджет на фонда е 200 милиона долара. Основната дейност на "Защитници на Отечеството" е организиране на спортни състезания и празници. Те показват ветерани, които играят волейбол, вдигат тежести или стрелят с лък пред камерата. Реална психологическа помощ на подопечните от фондацията почти не се оказва. Публикациите в социалните мрежи и публичните доклади на организацията не споменават лечение на посттравматично стресово разстройство - според психолозите до една четвърт от воювалите се връщат с тази диагноза.

 

Племенницата на Путин е една от най-богатите жени в страната показа разследването на “Проект”. Заедно със съпруга си тя притежава едни от най-големите въглищни активи през компанията “Колмар”, която получи значително финансиране от бюджета.

Преди месец съпругът на племенницата на Путин - Сергей Цивилев, също се издигна и след президентските избори стана министър на енергетиката. Дотогава той бе губернатор на Кузбас.

 

Павел Фрадков също не е случайна фигура, обяснява “Вьорстка”.. Баща му доскоро беше един от най-близките съратници на Владимир Путин. Фрадков-старши оглавява правителството през 2004-2007 г., а след това до 2016 г. оглавява Службата за външно разузнаване. През 2016 г. Михаил Фрадков официално оглави Руския институт за стратегически изследвания, структура, контролирана от Кремъл.

Синът му Павел също гради кариера на разузнавач. Той е възпитаник на Московското суворовско военно училище, а първото си висше образование получава в Академията на ФСБ. Фрадков-младши е работил и на непублична длъжност в Министерството на външните работи, а след това във Федералната агенция за управление на държавната собственост. Освен това биографията му включва работа в отдел „К“ на ФСБ, който контролира банковия сектор.

 

От 2015 г. Павел Фрадков е заместник-ръководител на администрацията на президента. За разлика от брат си Петър, който оглавява Промсвязьбанк и е живял дълго време в САЩ и е учил във Великобритания, Павел никога не е бил публична личност и не е участвал в работата на големи бизнес структури.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2853 |17.06.2024 Социологът Димитър Ганев: Ключът към правителство държи Слави Трифонов . 1| 2603 |17.06.2024 Тихомир Безлов: Ситуацията в България е хаотична и води до проблеми с партньорствата в Европа . 24| 7362 |17.06.2024 Радан Кънев: Думите на К. Петков и акад. Денков за реванш ги разбрах като футболен термин, не виждам реванш на хоризонта . 4| 3866 |17.06.2024 МВФ: Връзките на България с Русия отслабват, но с Китай са във възход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads