Реклама / Ads
0| 3115 |04.03.2022 НОВИНИ

Путин е още доктор хонорис кауза на Великотърновския университет

.
Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин, който започна кръвопролитна война в Украйна, продължава да бъде доктор хонорис кауза на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Въпреки че от ПП ”Зелено движение” призоваха да се отнеме званието на Путин заради агресията, която беше осъдена от света, висшето учебно заведение до момента не реагира.
 

Руският президент става Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет с решение на Академичния съвет от 26 януари 2009 г. Предложението е на тогавашния ректор проф. Пламен Легкоступ, когато Путин е министър-председател на Руската федерация. Мотивите тогава са, че руският лидер "има огромни заслуги за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения".

 

„Репутацията на Великотърновския университет не може да бъде опетнявана с подкрепата към диктатор, за когото човешкият живот, националният суверенитет и демокрацията не означават нищо“, посочват в декларацията от "Зелено движение". Съпредседателят на партията във Велико Търново заяви, че „мотивите за връчването на това почетно звание - за приноса към опазването на световния мир, от днешна гледна точка и дата това звучи меко казано цинично“, пише още "Сега".

 

"Нито преди, а още по-малко сега след последните събития от 24-ти февруари, има съмнения в това колко опасен е създаденият, поддържан и ръководен от Путин и неговия криминален олигархичен кръг диктаторски режим, подтискащ дори собственият си народ, лишен от основни човешки права. Непредизвиканата война срещу съседна суверенна Украйна е нападение не само срещу една свободна и независима държава, а нападение и срещу основни демократични ценности на цивилизования свят. Война, предизвикана от несменяемият Кремълски диктатор, който 77 години след края на Втората Световна Война погазва всички международноправни и морални норми, създадени, за да гарантират мира в Европа и дори заплашва с ядрена война всеки, който се опита да го спре", пише още в разпространената декларация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 53505 |04.03.2022 Методи Андреев пред Фрог: Банка отказа да преведа пари за Украйна, защото съм написал: “Долу диктатора Путин” . 0| 3508 |04.03.2022 Порошенко: Не вярвайте на Путин и не се страхувайте от него! . 0| 17238 |04.03.2022 Ивайло ”Нойзи” Цветков за скандала на Шипка: Путинофилско безобразие . 0| 3883 |04.03.2022 Американският сенатор Линдзи Греъм призова за убийство на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads