Реклама / Ads
0| 6605 |30.03.2022 НОВИНИ

Путин забрани споменаването на Роман Абрамович в прокремълските медии?

.
Роман Абрамович, Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин забранява споменаването на Роман Абрамович в държавните медии, след като собственикът на ”Челси” бе предполагаемо отровен с химическо бойно вещество от Първата световна война, което го накара да се страхува за живота си.
 

На руските държавни медии е било забранено да споменават Роман Абрамович в репортажите си за мирните преговори в Украйна, съобщава „Дейли Мейл“.

 

Изключването на 55-годишния собственик на "Челси" от репортажите на телевизиите и информационните агенции идва, след като в началото на март милиардерът беше "отровен" с предполагаемо бойно химическо вещество в Киев, което го накара да се страхува за живота си.

 

Медийната забрана за Абрамович, който от години е смятан за свързан с 69-годишния Владимир Путин и е санкциониран от Великобритания и ЕС заради войната, беше разкрита от водещата руска опозиционна политичка Ксения Собчак, която е и виден журналист.

 

"На прокремълските медии беше забранено да споменават ролята на бизнесмена Роман Абрамович в преговорите между Русия и Украйна. Тази информация беше потвърдена пред нашата редакция при условие за анонимност от представители на Москва-24, ТАСС и друг голям проправителствен телеграмен канал", се казва в канала на Собчак в Телеграм, предава БНР.

 

Един от източниците заяви, че на 30 март от властите е дошла следната заповед: "Вече не споменаваме, че Абрамович участва в преговорите."

 

Абрамович, чиито баба и дядо по майчина линия са от Киев, участваше във вчерашните преговори в Истанбул за прекратяване на войната. В западните доклади Абрамович беше представен като ключова фигура в преговорите, като човек, който е способен да гради мостове, макар да съществува подозрение, че се е стремял да запази състоянието си, засегнато от санкциите.

 

Украинският президент Володимир Зеленски помоли САЩ да не го санкционират заради посредническата му роля.

 

Експертите твърдят, че Абрамович е атакуван с бойното отровно вещество от Първата световна война хлорпикрин или ниска доза "Новичок". Собственикът на "Челси" се нуждаеше от болнично лечение в Истанбул, след като отлетя за Турция от преговорите в Украйна.

 

Разследващият журналист Христо Грозев, който ръководи проучването на шокиращия инцидент, заяви, че екип от експерти е постигнал съгласие, че най-вероятно при атаката е използван бойният химикал хлорпикрин. Впоследствие стана ясно, че милиардерът се е почувствал толкова зле, че е попитал преглеждащия го учен: "Умираме ли?", съобщи "Ню Йорк Таймс".

 

В интервюто Грозев говори на руски език, за да разкаже пред канала Popular Politics в YouTube: "Всички експерти казаха, че това не е съвпадение, не е хранително отравяне, не е алергия. Единственият минус на хипотезата за хлорпикрин, е че обикновено той излъчва доста силна миризма, което означава, че е доста трудно да се даде, без да бъде забелязан. Но тогава един от специалистите каза, че има разработки на този агент без миризма. Другите предположения включваха дори ниска доза „Новичок“, която според един наистина компетентен експерт би могла да доведе до тези симптоми“.

 

Една от версиите за предполагаемото отравяне е, че хардлайнерите, близки до Владимир Путин, са искали да нарушат мирните ходове и да удължат войната.

 

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви: "Това е част от информационната паника, част от информационния саботаж, информационната война. Тези съобщения за отравяне не са верни... необходимо е силно да се филтрира потокът от информация".

 

Руският политически анализатор Константин Калачев изказа необичайното предположение, че отравянето може да е било опит на Абрамович да спечели симпатии във Великобритания, където интересите му са засегнати от санкции.

 

"Абрамович е гъвкав, разумен и, разбира се, хитър човек", каза той. "Дори изразих мнение, че той сам е инсценирал неотдавнашното предполагаемо отравяне в Киев“.

 

Преговарящите, които са имали здравословни проблеми, според съобщенията са яли само шоколад и са пили вода.

 

'Това може да е някой в Кремъл, който смята, че Абрамович ги е предал, като се е опитал да постигне мир“, е цитиран един от източниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3995 |30.03.2022 Подоляк обясни защо е необходима среща Зеленски-Путин . 0| 4337 |30.03.2022 Военен експерт: Надявам се, че на Путин най-накрая му е спретната килията в Хага . 0| 5899 |30.03.2022 US разузнаването: Между Путин и съветниците му има напрежение. Заблуждавали са го за Украйна . 0| 3683 |30.03.2022 Путин и Шолц обсъдиха плащането на руски газ в рубли. Ще намери ли Европа „творческо решение“ на проблема?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads