Реклама / Ads
15| 5314 |10.10.2023 НОВИНИ

Путинофилите у нас бранят с голи гърди и откровени фейкове родните ТЕЦ-ове*

.
На фона на продължаващите протести на миньорите в защита на въглищните централи и срещу териториалните планове за справедлив преход, проруските тролове пуснаха фалшива новина, според която Германия масово се отървава от ветрогенераторите си и поглежда към въглищата. Това не отговаря на истината. От Factcheck са тръгнали по следите на новата опорка на путинофилите.  Основното внушение в момента е, че България несправедливо е принуждавана от Брюксел да спре замърсяващите си електроцентрали, докато други държави продължават да използват своите и дори изграждат нови. 
 

Според Factcheck публикациите от този тип се разпространяват безконтролно между различни профили и групи във Facebook и Instagram чрез платена реклама, за да се създаде впечатлението за спонтанна реакция. Истината обаче е, че идват от един и същи център. 

 

Някои от групите, които разпространяват новината, са били преименувани съвсем наскоро, след като са били създадени през 2022 г.


.


Връзката е анонимният сайт energetikata.com, в който е публикувана една единствена статия със заглавие “Националното предателство с въглищата“. С този сайт се свързва страницата “Ограбената енергетика – защо българите плащат най-скъпо?“, която също се администрира от анонимен Facebook профил. Именно този сайт се води като възложител на рекламите в социалната мрежа на Мета. Пред компанията energetikata.com се представя за независима медия на група журналисти, които говорят за забранени у нас теми. 

.


.

Сайтът е свързан също и с Facebook група с името “Защо българите плащат най-скъпо?“. Информацията за историята на групата показва, че тя е създадена през януари 2023 г. и оригиналното й име е било “Русия“, пишат от Factcheck. Преименувана е през юни, когато фокусът й се насочва към разпространение на твърдения, че цените на различни стоки и услуги в България са най-високи. През последните няколко дни в групата са публикувани десетки постове, призоваващи за запазване на ТЕЦ-овете.

 

В разпространението на фалшивата новина за намеренията на Германия по отношение на ТЕЦ-овете и въглищата се включва и Сърнела Воденичарова – едно от основните лица зад така наречените “походи за мир и суверенитет“ против военната помощ за Украйна, подписката за референдуми против промяната на националния празник и други.


.

Забелязва се още, че се споделят и публикации от канала Za Pravda в Telegram, който активно разпространява проруска дезинформация за войната в Украйна, но в последните дни се занимава и с въпроса за въглищата.

 

Нищо от това не отговаря на истината. Твърденията са подвеждащи и почиват върху реална новина, публикувана в множество медии, за демонтирането на вятърен парк с 8 турбини в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, за да бъде разширена намиращата се в близост открита мина за добив на лигнитни въглища. В новината става дума само за един конкретен обект, изграден преди повече от 20 години, а не за цялостна промяна в климатичните цели или политики на Германия. 

 

Твърденията за изграждане на нови въглищни централи или разкриване на нови мини, които се разпространяват в някои от по-късните публикации по темата, са неверни.


Говорител на компанията, управлявала част от турбините в Кейенберг-Холцвайлер, обяснява пред „Гардиън“, че разрешителното за експлоатация на вятърния парк изтича през 2023 г. и очакванията така или иначе са били той да бъде демонтиран. Представител на RWE – компанията собственик на въглищната мина – коментира, че разширяването на мината през 2023 г. е било планирано още преди построяването на вятърния парк през 2001 г. и не се дължи на завой в държавната политика на Германия в областта на енергетиката.


Демонтажът на турбините започва още през октомври миналата година.

 

През миналата година Германия беше изправена пред несигурност в енергийните доставки във връзка с войната в Украйна и необходимостта от скъсване с енергийната зависимост от Русия, както и заради планираното закриване на последните й ядрени мощности. Всичко това доведе до временно връщане в експлоатация на няколко изведени от употреба блокове на вече изключени топлоелектрически централи и удължаване живота на други с няколко месеца. 


Националната статистика на Германия показва, че това е довело до увеличение на дела на въглищата в общия енергиен микс с малко над 3 процентни пункта – през 2021 г. този дял е бил 30.2%, а през 2022 е нараснал на 33.3% от произведеното електричество. Делът на възобновяемите енергийни източници също е нараснал с 4 процентни пункта и е достигнал 46.3% за миналата година. 

 

Василена Доткова и Свилен Оприков за Factcheck.bg

 

 

* заглавието е на ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4838 |10.10.2023 Репатрирани от Русия и Украйна в Израел: Аз защитавам дома си. Ще се опитам да не умра . 3| 4064 |10.10.2023 Израел нанесе най-масовите въздушни удари в историята по Ивицата Газа . 1| 3744 |10.10.2023 Извънредният евакуационен полет от София до Тел Авив се отменя . 1| 4057 |10.10.2023 Терористите от “Хамас” отказват да преговарят за заложници. Ирак готов да снабди ивицата Газа с газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads