Реклама / Ads
56| 18027 |03.08.2020 ГЛАСЪТ

Раболепието към властта – начин на пълзене. (Не)обикновени хроники

.
Позната поза в БГ...
Има хора, които по различни причини се хвърлят стремглаво да защитават властта в дните на протести. Всеки от тях има своите мотиви. Възможно е дори някои от тях да вярват, че са прави. Странното е, че волно или неволно те дават акъл, порицават и защитават Борисов, Гешев и кабинета, а не изразяват принципна позиция.
 

Да им дадем думата, а вие сами преценявайте.

 

Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски след извоюване на Суперкупата на България в двубой с „Лудогорец“ в Разград:

Тези, дето лежат на площада, да си лежат и да чакат някой да ги храни. Аз храня 350 човека и тези момчета съм ги създал с дребни стотинки. Трябва да се хванете да бачкате, защото сте едни от инициаторите на проблемите, които стават и във футбола, и в държавата. Бачкане трябва, младежи! Работа! Не лежане по улиците!






29 февруари, 2020. Премиерът Бойко Борисов посети Пловдив, за да се срещне с ръководствата на местните „Ботев“ и „Локомотив“. С него са министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. 

Както знаете, отпускаме 25 милиона за стадиона на „Ботев“ и 12 милиона за този на Локо", - обяви Бойко Борисов.

 

Христо Крушарски знае, че отпуснатите милиони не са от чекмеджето на Борисов, а са на българските данъкоплатци. Крушарски има строителен бизнес и реализира печалби, което е в реда на нещата. Но без никой да пита данъкоплатците, голяма част от които „лежат на площада“, му отпускат милиони. "Хранят" ли го? Той твърди, че няма да вземе и стотинка печалба от тези милиони, но в България сме чували много неща, пък после е излизало друго. Не се съмняваме в неговата коректност, но се е случвало, нали? В Пловдив се носят слухове, че бил много „гъст“ с властта, но сигурно не е вярно. Нали, г-н Крушарски? И за протокола: част от протестиращите са българи, които учат, живеят и работят в чужбина. Подкрепят ги българи от 22 града в Германия, Франция, Великобритания, Канада, САЩ, Австрия и др. Всяко година те изпращат на свои роднини, включително за да могат да оцелеят тук, над 1 млрд евро. Именно те са най-големия чуждестранен инвеститор. Нека Крушарски и хора като него да печелят, но да се въздържат да иронизират и подценяват другите.

 

 ***

Калин Каменов, кмет на Враца по бТВ:София и няколкостотин протестиращи не са България“. Кметът твърди също, че не е организирал хора от ГЕРБ да аплодират Борисов във Враца по време на посещението му миналата седмица. Нямало как тези хора да знаят, че Борисов ще отиде. Каменов, мисли преди да говориш, а не обратно. Като не са знаели как са се събрали да скандират? 24 дена средно по 30-40 000 на протест не са няколкостотин, колкото й да е далеч от смятането Каменов...

Каменов надмина други клакьори на властта и с изразеното съмнение, че експертизата на лицензирана лаборатория в САЩ на записи с Борисов, е автентична. Защото била поръчана от Елена Йончева. Според кмета изследване в друга лаборатория може да установи нещо друго… Каменов, Калине, въпросната лаборатория е в Топ 5 на най-големите структури от този род в САЩ. С нея работят ФБР, Държавния департамент, Националната служба за сигурност, Министерство на правосъдието, както и Европол и други европейски институции. Коя „друга лаборатория“ смяташ, че ще даде различни резултати? Тази на българското МВР? Това сам ли го измисли или някой ти го каза? Ще го кажеш ли и на дъщеря си?






***

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора по Нова тв:Не бива заради протестите да страдат обикновените граждани“. Живко, протестиращите какви граждани са? Необикновени? Завършил си „Европеистика“, в кой учебник прочете за разделението на гражданите на „обикновени“ и други? Около 70 на сто от протестиращите в София, които в някои дни достигат 120 000, са на твоята възраст. Имаш ли нещо общо с тях или ти си „необикновен управляващ“ и за теб те са платени от Васил Божков, БСП, Мая Манолова, Слави Трифонов и президента Радев? Настина ли вярваш на подобни „оперативни информации“? Чувал ли си за ченгеджийски постановки? Питай Борисов да ти разкаже…

Живко казва още: „Съдебната система трябва да бъде независима. Считам, че в момента, с определени условности, това се получава. Виждате, че и в кабинета "Борисов” имаше много арестувани министри и в крайна сметка привлечени като обвиняеми".






Живко, наистина ли мислиш, че съдебната система е независима? И вярваш, че Иван Гешев бе избран за главен прокурор без някои "дребни зависимости“? Все пак допускаш, че е независима с „определени условности“… Значи знаеш как е станал изборът. Освен това заради „условности“ стотици българи са преследвани и репресирани от прокуратурата, НАП, КПКОНПИ, ДАНС и други институции. Много лежат в арестите с абсурдни обвинения. Наистина ли не си чувал за това?

 

"Повдигат се обвинения, правят се проверки и именно това е нормалният начин на функциониране на демокрацията", - казва още Живко европеиста. По нормалния начин ли, Живко, Делян Пеевски не е разследван за нищо? А Владислав Горанов за ощетяването на държавата с несъбраните над 700 млн от хазартни фирми? Живко? Живко Тодоров, властта може и да предполага, но не задължава към раболепие и говорене на неистини.  

 

***

Жан дьо Лабрюйер в своята „Характери“ пише: "Какво е ласкател? Това е гъвкав и сзнизходителен ум, който се усмихва раболепно при всеки ваш поглед, възхищава се на всяка ваша дума и ръкопляска на всяко ваше действие.

 

"Този, които е избрал да се движи като червей, няма право да се оплаква, че са го стъпкали". Това пък е израз на Имануел Кант, немският философ от Кьонисгберг. Кьонисгберг е преименуван от съветската власт през 1946 г. на Калининград…

 

И нещо от нас: Да служиш е ОК, да слугуваш е отврат.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 11510 |20.07.2020 Синдикални и други алигатори бранят властта, протестиращите били инфантили . 66| 27792 |08.06.2020 Властта живее в една България, а народът в друга /снимки/ . 43| 25393 |05.06.2020 Има ли защо властта да се страхува от Божков и да натиска медиите. Паякът – част I . 37| 18996 |03.06.2020 Властта игнорира Божков; да отговори на 33+1 въпроса от гражданите тогава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads