Реклама / Ads
24| 4525 |14.12.2020 НОВИНИ

Радан Кънев: Корупция се крие зад харченето на пари за COVID. Това е цинизъм

.
Радан Кънев
В момента се правят покупки на двойна и тройна цена и зад спешността на COVID се крият корупционни практики. Това е едно ниво на цинизъм, което е трудно да ги преодолеем.
 

 

Това заяви пред bTV евродепутатът Радан Кънев.

 

Той коментира рекондния бюджет на Европейския съюз, който обаче ще бъде обвързан с върховенството на правото в държавите-членки.

 

"Харченето на пари винаги е въпрос на демократичния процес. Този път има нещо ново, което досега не е съществувало - обвързването на върховенството на закона с отпуснатите пари. Това е огромен морален риск, защото нашите деца ще са обвързани с тях. Сегашните примери не са добри. Разтревожен съм от начина, по който се разходват пари за COVID", коментира още Кънев.

 

По думите му парите от Брюксел са "единичен шанс в историята на повече от едно поколение" и целта му не е правителствата на държавите в блока да имат повече пари.

 

"Целите са рестарт след COVID, изпреварващо развитие на Европа в технологичен аспект и зелена икономика. Нито едно от тези три неща не присъстват в плана на България и това е много тревожно, защото значи, че може да не бъде одобрен от ЕК. Тревожни са данните. Борисов непрекъснато казва да не ни сравняват с Германия. Сравняваме България с Гърция и Румъния и вижадаме - центъра по киберсигурност в Румъния и Microsoft в Гърция. Всички важни теми в България са подчинени на тяснопартийни предизборни интереси", коментира още Кънев.

 

По думите му управлението на кризата у нас не е правилно. Кънев посочи като проблем липсата на пакет от икономически мерки, който да върви паралелно със здравните.

 

"Няма как без ясна и достатъчна помощ за тези хора да преминем през етапа на здравните мерки. Бих препоръчал на господин Борисов да направят сериозен анализ на мерките в останалите държави и най-накрая да премислят републиканския бюджет. Този бюджет е писан преди катастрофалната ситуация. Той предвижда заеми, рязко увеличени харчове, но към държавната администрация. С цялото ми уважение към тях, но те получават заплатите си във време на криза. Малкият бизнес не получава оборотите си. Това очевидно са сбъркани приоритети. Въпросът е къде се харчат парите", коментира Кънев.

 

"Основното, което се случи у нас е закъсняването на мерките. До момента, в който се въведоха каквито и да било мерки мина един много дълъг период, който доведе до тази ситуация на най-висока смъртност в ЕС", допълни още той.

 

Евродепутатът изнесе и притеснителни данни - смъртността у нас на седмична база за изминалия месец е със 100% по-висока от тази за същия период миналата година.

"Такива данни никога не е имало в Европа. В края на ноември над 400 души сме загубили дневно повече от нормалното. Това за два дни са повече от починалите при катастрофи", посочи още Кънев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3446 |10.12.2020 БСП предлага промени в Закона за обществените поръчки, за да се прекрати корупцията . 9| 5155 |09.12.2020 Божков: Днес е международният ден за борба с корупцията. Нито БМБ, нито Гешев го отбелязаха . 27| 7759 |09.12.2020 Румен Петков: Американското посолство стимулира корупцията в България . 47| 5511 |09.12.2020 Американското посолство: Корупцията вреди на икономическия растеж, влошава непредсказуемата правна система и задушава медийната независимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads