Реклама / Ads
11| 6773 |17.08.2020 НОВИНИ

Радан Кънев: Не може с Конституцията да се отлага политическата смърт на един лидер

.
Радан Кънев
Недопустимо е толкова голяма тема като конституционното устройство на държавата да бъде принизявана до нивото на инструмент за отлагане на политическата смърт на един лидер с два, три или с пет месеца. Това заяви пред БНР евродепутатът Радан Кънев.
 

Относно предложението на ГЕРБ за създаване на нова конституция и свикването на Велико народно събрание, Радан Кънев отбеляза, че това е „много дребно, евтино заиграване с една много голяма тема от страна на един слаб и уплашен лидер“.„Не може Конституцията да бъде хрумка на един човек, който я е обявил в 12 на обед. Не може да бъде проект на една партия.

 

Това се е случвало само веднъж - през 1970-71 година БКП е писала проект за конституция. Всички други конституционни опити в България – и успешни, и неуспешни са плод на изключително широк експертен дебат, цялото богатство на българската юридическа мисъл е било събирано на едно място, цялото общество е било въвлечено. Когато има дебат за нова Конституция, трябва университетите в България да врят и да кипят от усилието. Това трябва да е национална задача“, коментира Кънев в предаването "Преди всички".

 

„За всички стана ясно, че това е един от неговите трикове за оцеляване в политиката, но ние като общество не можем да си позволим Конституцията да бъде обект на трикове, конституционният дебат да разделя обществото“, допълни Радан Кънев.

„Поднесено по тази начин – партия ГЕРБ пише Конституция (Данаил Кирилов пише Конституция), това поставя това конституционно усилие от първия ден като разделящ фактор, а не като обединяващ. Това е поредно потвърждение, че сме изправени пред много тежка криза, тежки решения, имаме много голяма нужда от национално единство, но г-н Борисов не може да го символизира. Не сме 1971 година, той не е Тодор Живков, ГЕРБ не е БКП. Имаме нужда от обединение, но не около един човек и една партия, а като общество“, подчерта Радан Кънев.

 

Кънев е внесъл в деловодството на Европейския парламент искане за дебати по институционалната криза в България, подкрепено от 55 европейски депутати. Инициативата е съвместна с Елена Йончева. Сред подписалите искането са представители на ЕНП, на либералите, но голяма част от подкрепилите искането са от групата на зелените и от групата на социалистите и на демократите, уточни Кънев. „Няма никаква политическа и човешка логика да се крием от дебат по очевиден проблем“, мотивира се той.


"Виждаме в поведението на Борисов и ГЕРБ напоследък опит да си измият ръцете от избора на Иван Гешев за главен прокурор", смята Кънев. „Традиционно европейските институции не навлизат в национални политически конфликти, особено когато има близки избори на хоризонта. Изключително много се пазят от намеса в предизборен период в националната политика и това е разбираемо. Трябва обаче да си дадем сметка, че ситуацията със свободата на словото в България и с поведението на прокуратурата не са партийно-политически проблеми“, подчерта евродепутатът.

„Става дума за общоевропейски проблем – допускането на такова ниво на разграждане на държавността в която и да е държава поставя под много голям риск европейските приоритети.

 

Защото днес в Германия, в Швеция, в Холандия има огромно напрежение от страна на самите избиратели, на самите данъкоплатци, за това къде отиват парите, примерно по новия възстановителен план. Това са огромни финансови потоци, Европа започва да харчи много повече публични средства, а успоредно с това решение на корупционния проблем няма. Така че европейските лидери, европейските институции са длъжни да погледнат към България, за да не допуснат проблеми със собствените си европейски приоритети. България може да се превърне в много лош пример за западноевропейските данъкоплатци“, изтъкна Радан Кънев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 9888 |16.08.2020 Стефан Гамизов: Шопското упорство на Борисов да “наАпе всички ябълки”, защото не може да ги изяде, ще доведе до национална катастрофа . 21| 7331 |16.08.2020 Стела Николова: Бойко може да стане президент на офшорна компания, не и на България . 22| 14051 |16.08.2020 Илиян Василев: Стачки във фалиращи предприятия ще принудят Борисов да напусне МС, а може би и страната . 17| 14122 |15.08.2020 Илиян Василев: Борисов не може, но хората, които му написаха речта, могат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads