Реклама / Ads
2| 3364 |20.09.2024 НОВИНИ

Радан Кънев: Обществена поръчка за обурудване по границите компрометира претенцията ни за Шенген

.
Радан Кънев
„Отменената обществена поръчка за рентгеново оборудване увеличава риска да компрометираме претенцията си, че сме изпълнили всички изисквания за Шенген. Това се случва на фона на редица скандали в Европа за оборудване с китайски произход“. Това каза евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев в „Лице в лице“ по bTV.
 

„Става дума за голяма поръчка, която е по общо европейски митнически контрол и съответно поръчка за покупка на рентгеново оборудване, което да е за нашите граници като външни граници на Европейския съюз. Този европейски инструмент отделя специално внимание на външната граница. Има специално изискване от Европейската комисия, която отделя над 60 милиона грант за тези покупка и условието е да има прозрачност за обществената поръчка“, обясни Кънев.





По-рано на брифинг в парламента депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров и евродепутата Радан Кънев коментираха проекта за закупуване на сканиращо оборудване за митнически контрол. Посочиха, че става въпрос за рентгеново оборудване, което в своята същност е доставка по европейски инструмент за граничен и митнически контрол, допринасящи за опазване здравето, финансовите интереси и грижата по граничните пунктове на България като външна граница. Димитров обясни, че Европейската комисия изисква от нас да има проведена обществена поръчка. От Агенция „Митници“ казаха, че всичко е законно и се координира с Европейската комисия.

 

„Категорично не може да ни спъне за Шенген. Категорично парите няма да бъдат загубени, категорично заявявам, че проектът ще бъде завършен във вида и начина, в който ЕК и Агенция „Митници“ си представят, че трябва да бъде реализиран“, каза Георги Димов, директор на Агенция „Митници“.

 

„В България печели фирма, която не се знае коя. Това естествено увеличава риска за една държава, към която и без друго има ниско доверие поради корупция, известни данни за каналджийство през границите. Така че от една страна сме изправени видимо пред риска да загубим тези пари, на второ място сме изправени преди риска да компрометираме претенцията си, че сме изпълнили всички изисквания за Шенген, които ние наистина сме изпълни“, коментира Радан Кънев.

 

Той коментара и ресора в Еврокомисията, за който България е номинирана - иновации, стартъпи и инвестиции:

 

„В Доклада на Марио Драги се посочва, че Европа изостава драстично в сферата на иновациите, на това се дължи и изоставането на икономическия ръст в сравнение с Китай и САЩ. Има огромна липса на инвестициите в иновациите. Това е въпросът, който ние трябва да решим през следващите години. Огромна част от средствата трябва да дойдат от частните пазари, след което те да се върнат към инвеститорите. Проблем е, че ние нямаме добре развити финансови пазари. Друг проблем е по-скъпият той, който плаща бизнесът в нашия регион“.





По думите му България може и има шанс да се развива в сферата на иновациите. Това, че сме по-малки ни дава огромни предимства. Икономиката ни е по-гъвкава и по-адаптивна“, смята Радан Кънев.

 

Евродепутатът коментира и темата с предстоящите предсрочни избори у нас. Той смята, че е грешно да се казва, че победителите от изборите са ясни предварително. „Нека да видим кой как ще се представи на изборите. Който мисли, че резултатите от тези избори са предвидими, нищо не разбира“, заяви Кънев. Според него на тези избори ще има изненади.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2414 |20.09.2024 Ден без коли в центъра на София. С какви събития ще се отбележи Независимостта на България? . 2| 2323 |20.09.2024 Безлов: Няма риск за България заради пейджърите на Хизбула, страната е била просто част от кухи вериги . 3| 2326 |20.09.2024 Убит е началникът на подразделение на Хизбула . 2| 3646 |20.09.2024 Правилото на двете стени или разкази от Украйна. Как се оцелява при руска атака - и по въздух, и такава над духа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads