Реклама / Ads
0| 2961 |10.08.2022 НОВИНИ

Радан Кънев пита ЕК за гръцко-българския газов интерконектор

.
Радан Кънев Източник: БГНЕС
Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) отправи въпроси към Европейската комисия относно гръцко-българския газов интерконектор (IGB).
 

„Интерконекторът е проект от общ интерес за ЕС. Българският евродепутат подчертава, че след нахлуването на Русия в Украйна, проектът е още по-важен за ЕС и ключов елемент от българската национална сигурност“, изтъква той в позиция, разпространена до медиите.

 

Радан Кънев изразява тревогата си за притеснителните сигнали от българското служебно правителство, включително изтегляне на необходимата правна документация за проектната компания ICGB, което може да доведе до опасно забавяне на окончателното одобрение и лицензиране на интерконектора.

 

Ето и цялото питане:

 

Уважаема г-жо Председател,

Гръцко-българският газов интерконектор (IGB) е проект от общ интерес (PCI) за ЕС, до голяма финансиран от бюджета на ЕС и чрез заеми от ЕИБ. След нахлуването на Русия в Украйна, спирането на газа за България от Газпром и приемането на плана RePowerEU, проектът се превърна в още по-важен за ЕС и ключов елемент от българската национална сигурност.

 

След повече от десетилетие забавяне, работата по IGB беше ускорена от българското правителството и проектът беше технически финализиран в началото от май 2022 г.

 

През изминалата седмица получихме изключително тревожни сигнали от българското служебно правителство, включително изтегляне на необходимата правна документация за проектната компания ICGB, което може да доведе до опасно забавяне на окончателното одобрение и лицензиране на интерконектора. Нито българското, нито гръцкото правителство дават задоволителни отговори на опасенията на гражданите.

 

Въпросите ми са следните:

 

1) Комисията следи ли отблизо финализирането на IGB като приоритет на ЕС?

 

2) Правителствата на България и Гърция предоставили ли са обяснения на Комисията за причината за това забавяне?

 

3) Европейската прокуратура разследва ли възможно умишлено възпрепятстване на финализирането на проекта?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2880 |09.08.2022 Радан Кънев предлага в ЕП забрана на екстрадициите в Русия . 0| 6527 |09.08.2022 Кередмедчиев и Кънев видяха единомислие между Радев и Москва . 0| 2914 |04.08.2022 БАБХ отново затапи “Капитан Андреево” . 0| 22111 |03.08.2022 Евгений Кънев казва как да разпознаем платен агент или полезен идиот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads