Реклама / Ads
14| 8013 |21.07.2020 НОВИНИ

Радан Кънев: Засега получаваме нула от Европа. Нула.

.
Позицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани. Той отиде там без да обяви позициите, които ще защитава, без публично обявена платформа, без консултации с НС и депутатите в ЕП. Естествено - без национален план и експертен екип. Така си създаде алиби да нарече всеки резултат успех. Което и направи. Каква е действителността?

- В Брюксел Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален четири пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, който сега трябва да се финансира с бюджетно средства.


- Борисов обяви 29 милиарда евро, които “получаваме”. Това е крайно некоректно изказване - голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв план ние нямаме, т.е. засега получаваме нула. Нула.


- Въведе се т.нар. “Ръчна спирачка”, т.е. парите за всяка държава могат да бъдат спирани, ако реформи по модернизация на икономиката и адаптация към “Зелената сделка” не се провеждат.


- Борисов се изказа (може би единствената “програмна заявка”) в полза на повече субсидии и по-малко заеми. Резултатът е точно обратният. По мое мнение, това не е лош резултат. Заемите и финансовите инструменти са по-силен и по-прозрачен модел на инвестиции. Трудно обаче може да се определи като “успех”.


Накратко - ако нямаш цели и програма, не можеш да отчетеш успех. Правителството завърши нула на нула. Гражданите на България, и особено хората в Маришкия басейн, обаче загубихме много.


Като цяло, сделката е изключително важна, “историческа”, но по детайлите си - спорна. Тя е компромис между разумните, понякога крайни, искания на “стиснатата петица” (Австрия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия) и корупционния напън на източните лидери да скопят условията, свързани с налагане на Върховенството на закона.


Има и множество разумни решения, насочени към повече контрол върху реформите и националните планове за възстановяване.


Клаузата за Върховенство на закона - доста повърхностна и безпомощна - е голяма загуба за гражданите на ЕС и за позициите на ЕП.


В разговорите си с колегите от ЕП, ще препоръчам тя да не бъде приета в този вид.

 

Facebook, Радан КъневПозицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани. Той отиде там без да обяви позициите, които ще...

Posted by Radan Kanev on Tuesday, July 21, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6527 |20.07.2020 Радан Кънев: Първата стъпка за преговори в Брюксел минава през оставката на Борисов . 24| 6059 |14.07.2020 Радан Кънев: Борисов системно показва, че е подчинен на Доган и Пеевски . 24| 6525 |13.07.2020 Радан Кънев: Подготвят водните оръдия срещу протестиращите . 12| 4965 |13.07.2020 Радан Кънев: Неизбежно и необходимо е правителството и гл. прокурор да се оттеглят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads