Реклама / Ads
9| 5135 |03.03.2017 НОВИНИ

Радев: Дори 5 века Османско иго не изтриват спомена за това кои сме

.
Президентът Румен Радев
”На днешния ден преди 139 години възкръсва България. Много събития предхождат възкресението, но едно ги свързва – паметта. Паметта за вярата ражда българският Великден и църковната независимост”.
 

С тези думи президентът Румен Радев започна словото си на площад „Народно събрание” в София, където се провежда тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България – 3 март, информира БГНЕС.

 

"Паметта за историята вдъхновява монахът Паисий да буди българите. Паметта за езика и буквите дава на възрожденците силата на словото, продължи държавният глава. Дори 5 века Османско иго не изтриват спомена за това кои сме. Човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет, казва един философ. Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете. За това е нужно да помним. Да не забравяме онези, които със саможертвата си върнаха българския въпрос в дневния ред на Европа. Да помним Батак. Да помним селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем по Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които устояха Шипка", каза президентът.

 

Пред Паметника на Цар Освободител държавният глава припомни, че руският народ не се е страхувал от жертви в името на вярата и братството, както казва ген. Скобелев.

 

"Под знамената на император Александър втори войни от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци… положиха кости за нашата свобода. Сърби и черногорци лежат на нашите поля. Към всички тях е нашата дълбока, човешка признателност", заяви Радев. "Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще, той дори не знае кой е, твърди един историк", цитира Радев.

 

Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е зазидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България, заяви държавният глава. Той призова да не гледаме на миналото като на бреме.

 

"Миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение", каза още ген. Румен Радев. "Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравяне. Поклон пред загиналите за свободата на родината! Да живее България!", заяви президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4376 |03.03.2017 Ген. Радев: Да си българин е чест! . 6| 4035 |01.03.2017 Радев: Институциите да намалят бюрокрацията върху малкия бизнес . 1| 3732 |01.03.2017 Муравей Радев: Необходим е национален консенсус за смяна на лева с еврото . 3| 3865 |22.02.2017 Ген. Радев: Ученията на НАТО в Черно море нямат нищо общо с "Черноморската флотилия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads