Реклама / Ads
49| 3662 |29.05.2023 НОВИНИ

Радев с нежелание даде мандата на ПП и поиска да го преосмислят

.
С особена неохота президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”. На “Дондуков 2” той заяви, че не е целесъобразно да връчи този мандат след записите, разпространени от Радостин Василев, в които се говори за чистки в службите, но заяви, че негово конституционно задължение е да го направи.
 

"Като президент съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат, при положение изтеклите записите и да поверя съдбините на България във ваши ръце, след публичните ви самопризнания и торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и администрацията, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитирането на лидери на европейски институции и името на България", посочи държавния глава.

 

"Призван съм обаче да браня Конституцията и по силата й съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Това е ваше конституционно право. В името на запазването на нормалността в политическата система, съхраняването на вашето достойнство и политическата перспектива ви призовавам да преосмислите целесъобразността на този мандат", допълни президента Радев.

 

Точно в 17 ч. “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” взеха мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев. На “Дондуков 2” се яви акад. Николай Денков, който бе предложен за премиер от ПП-ДБ в така нареченото “ротационно правителство” с ГЕРБ.  Сега остава да стане ясно ще бъдат ли възобновени разговорите с ГЕРБ, които удариха греда след разпространените от Радостин Василев записи от среща на ПП.

 

Вчера акад. Николай Денков заяви, че поддържа разговор с Мария Габриел, която бе предложена за премиер от ГЕРБ, а в ротационното правителство на ПП би заела вицепремиерския пост за първите 9 месеца от 18-месечния хоризонт. Денков заяви, че се надява в най-кратък срок разговорите да се върнат в работен режим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4261 |29.05.2023 Лена Бориславова отвърна на Радев за службите . 43| 3268 |29.05.2023 Румен Радев за записите и ПП: Алабализмите не са мой прийом . 26| 3502 |28.05.2023 Радев връчва втория мандат . 14| 4013 |28.05.2023 Журналист: Очевидно е, че Радев играе с Борисов. Бавенето на мандата позволи забъркването на кашата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads