Реклама / Ads
3| 2983 |22.02.2022 НОВИНИ

Радев обеща подкрепа за българите в Скопие

.
Президентът Румен Радев обеща подкрепата си за признаването на българското малцинство в Република Северна Македония. Сънародниците ни в западната ни съседка пък поискаха ясна подкрепа и отказаха да търпят отношението и нападките спрямо децата си.
 

Това стана ясно по време на среща между държавния глава и представители на организации и сдружения на сънародниците в РСМ.

 

Радев отчете, че има напредък от последните срещи между представителствата на България и Република Северна Македония. Държавният глава заяви, че укрепването на доверието е започнало със създаването на 5 секторни групи във важни области.

“Настоявам, категорично да има ясно гаранции и устойчив процес по пътя на европейската интеграция на РСМ. Това е и причината да държа вписването на македонските българи в конституцията на Република Северна Македония, наравно с другите части от народи и по този начин гарантирането на права - да бъде задължително условие за даване на съгласие от страна България за началото на преговорите. Държа на това преди началото на преговорите, както и да има ясни гаранции за защита на българското културно-историческо наследство в РСМ. И преди да отворим вратата за начало на преговорите, да видим ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омраза. Категорично на този процес на насаждане на омраза трябва да бъде сложен край“, каза още Радев.

 

"Ние искаме в нашата страна децата ни да могат да се самоопределят като българи, искаме там да участваме пълноценно и интегрирано в политическия и обществения живот, да е ясно и категорично културно-историческото ни наследство, което всеки ден виждаме как се руши. Затова настояваме за неотложни действия за промени в сферата на изсветляване на историческата истина за общите ни предци, което да се отрази в образователния процес. Никой не може да търпи децата ни да се връщат разплакани от училище, някой да ги увещава, че са били окупатори, татаромонголи на нашата РСМ”, посочи Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в РСМ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2981 |21.02.2022 Вълната от подкрепа към Калоян Паргов не стихва . 1| 3002 |19.02.2022 Младежите от БСП-София се обявиха в подкрепа на Калоян Паргов . 10| 3171 |19.02.2022 Радев: Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която Левски ни завеща . 0| 3068 |18.02.2022 48 представители на творчески, научни и образователни институции и организации в подкрепа на Калоян Паргов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads