Реклама / Ads
0| 3023 |24.03.2022 НОВИНИ

Радев след срещата на върха на НАТО: Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война

.
Румен Радев
Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, усилване на Източния фланг и прекратяването на агресията от страна на Русия и връщането на конфликта в полето на дипломацията. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война. Това заяви президентът Румен Радев. Той е в Брюксел, където участва в извънредната Среща на върха на НАТО.
 

По думите му извънредната среща на върха на НАТО е изключително важна за сигурността ни, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса.

 

Той добави, че са се очертали и важни насоки за новата стратегическа концепция на НАТО и за следващата среща в Мадрид.

 

„В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети. Това означава нови способности и по-голяма оперативна съвместимост. Необходимо е да засилим съвместните тренировки и учения, да повишим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса“, заяви още президентът.

 

„Една от големите задачи е да кажем ясно, че държим по никакъв начин да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на воюващите държави. Категорично е подчертана намесата на НАТО по чл. 5 за защитата на всяка страна-членка. Не трябва да допускаме НАТО да се въвлича, за да избегнем Трета световна война“, отбеляза Радев

 

На срещата България е поставила въпроса за изграждане с финансовите механизми на НАТО на система от тръбопроводи по Източния фланг съвместно с Гърция и Румъния. „Този проект трябва да върви успоредно с подобряването на инфраструктурна свързаност и жлезопътна и автомобилна“, заяви държавният глава.

 

Относно разполагането на батальонна бойна група в България той каза, че Великобритания ще изпрати 150 войници, които да се присъединят към нашите военнослужеши. Италия също има готовност да изпрати свои военни като част от батальона.

 

„По време на срещата не е обсъждан въпроса кои страни осигуряват оръжейна помощ за Украйна и кои не“, уточни президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3815 |24.03.2022 Митрофанова: Идва енергийна катастрофа, след която ще споменават днешната ценова криза като празник . 0| 4065 |23.03.2022 След 3 години ремонт: ПАВЕЦ ”Чаира” аварира при тест на мощности /допълнена/ . 0| 6429 |23.03.2022 Шефът на МВР: Гешев е изпочупил крака да бърза и да образува разследване срещу Асен Василев . 0| 3751 |23.03.2022 „Борисов е бил отвлечен“: ЕНП иска разследване на ареста на лидера на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads