Реклама / Ads
12| 3565 |24.05.2021 НОВИНИ

Радев: Служебният кабинет е готов да води активен диалог със Скопие

.
Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. Процесът по разширяване е приоритет от над 10 г. за страната ни и България е най-заинтересована от борзия процес. Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права.
 

Това заяви държавният глава Румен Радев, който проведе среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на Съвета на ЕС. Възможностите за постигането на напредък в приемането на преговорна рамка и започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония беше акцентът на срещата, информират от пресцентъра на “Дондуков 2”.

 

По думите му напредъкът на процеса на европейска интеграция трябва да стъпва върху пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза.

 

“Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Република Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите”, подчерта Радев.

 

Румен Радев оцени като добър знак предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и призова и за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси.

 

Служебното правителство на България е готово да води активен диалог с Република Северна Македония в тази насока, както и за обсъждане на възможностите за ускоряване на процеса на европейска интеграция, заяви Румен Радев.

 

Държавният глава посочи също така, че всяко възможно решение за започване на преговори за членство в ЕС от Република Северна Македония ще бъде внимателно анализирано и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 15427 |24.05.2021 Румен Радев: Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери . 8| 6779 |23.05.2021 Светослав Иванов: Кажете зеле! Американците залагат на дълъг живот на служебния кабинет . 67| 9175 |22.05.2021 Радев: Защо не питате защо службите останаха слепи и глухи за шкафчетата? . 11| 3378 |22.05.2021 Служебният премиер Стефан Янев е бил подслушван преди изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads