Реклама / Ads
96| 8354 |02.10.2014 НОВИНИ

М. Радева за Фрог: Коалиция между ГЕРБ и РБ едва ли ще има

.
Социологът Мира Радева
Предизборната кампания не е тиха, а яростна, белязана с най-висока доза песимизъм през последните 14 години, коментира пред Фрог нюз Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг. Коментарът й е по повод проучването й, проведено през периода 27-28 септември.
 
Социологът наблюдава изключително ниско доверие към всички институции в държавата, включително и президентската. Хората са загубили усещането за относителна стабилност на държавата и на институциите, важно усещане, което имаха през последните 14 г. През последната година и половина тенденцията чувствително се е засилила. Дължи се на последните събития от лятото с наводненията, както и на тежката ситуация с 10-процентното увеличение на цената на тока, коментира Радева.

Това не е тиха кампания. За мен тази кампания е заредена с ярост, ярост, която ще се излее на изборите по няколко начина. Първо - това е кампанията, белязана с относително най-ниския дял на хора, които са твърдо убедени, че трябва да отидат да гласуват – около 50%. Второ – много силни са нагласите срещу статуквото, които определят възхода на националистическите формации. Според социолога очакваната коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок вероятно няма да се състои. Не защото ГЕРБ и Реформаторския блок не се разбират, а защото няма да им стигнат гласовете при влизане на „Атака” в парламента, което изглежда все по-възможно.

Много е вероятно следващият парламент да не може да излъчи работещ кабинет и да имаме дълъг живот на служебния кабинет, прогнозира Радева.

Коалиция между ГЕРБ и БСП не е толкова възможен вариант, тъй като ГЕРБ не биха рискували да се залепят толкова плътно за партия на статуквото, каквато е БСП. Включително избирателите на ГЕРБ биха били силно разочаровани. Възможен е някакъв кабинет на националното съгласие - тоест решение, което да бъде взето от всички партии. Според социолога обаче това би било трудна задача.

Ето и проучването на обществените нагласи през периода 27-28 септември на Института за социални изследвания и маркетинг:

Най-вероятно на 5 октомври ще гласуват 55% от реалните избиратели в страната. Това означава, че към урните ще отидат 3 400 000 души.

Най-вероятно в следващия парламент ще влязат 7 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, България без цензура, Патриотичен фронт и Атака. Очертаващата се конфигурация в парламента предвещава продължаване на политическата нестабилност в страната.

Прогноза за резултатите от Парламентарните избори на 05.10.2014 г.

 

Партии и коалиции

Най-вероятни резултати сред гласувалите

Брой мандати при 7 партии в парламента

Брой мандати при 6 партии в парламента

ГЕРБ

36.1%

94

100

БСП лява България

18.6%

49

51

ДПС

16.3%

42

45

Реформаторски блок

6.6%

17

18

България без цензура

4.8%

13

13

Патриотичен фронт

4.8%

13

13

Атака

4.6%

12

 

АБВ

2.8%

 

 

Други

5.4%

 

 

 

Изследването е проведено от Института за социални изследвания и маркетинг в рамките на редовния мониторинг на общественото мнение осъществяван от института. Изследването е финансирано със собствени средства. Изследването е с национална представителност за пълнолетното население на страната и е проведено през периода 27-28 септември 2014 година. Използвана е двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата с подбор по квота на втората степен на извадката. Информацията е набрана посредством преки стандартизирани интервюта по домовете на интервюираните лица. Реализираният обем на извадката е 1 008 души. Максимално допустимият размер на стохастичната грешка е 3%.
Институтът за социални изследвания и маркетинг носи отговорност за данните, но не и за некоректно цитиране или манипулативно интерпретиране на тези данни.  
Съгласно чл. 205 ал. 1-4 от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщава информацията поместена в това каре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5247 |01.10.2014 А. Първанова за Фрог: Шефове на фалирали болници, вземат между 30 -60 хил. лв. на месец . 7| 4920 |01.10.2014 К. Крумова: Коалиция ББЦ няма да сработи след изборите . 21| 6164 |30.09.2014 Само във Фрог: Е. Михайлов ще съди Н. Бареков . 17| 6548 |30.09.2014 Ст. Недков-Стъки за Фрог: Бареков държи хората си с компромати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads