Реклама / Ads
8| 4415 |26.01.2016 НОВИНИ

Райнов: Здравеопазването е в хаос заради промените на управляващите

.
Емил Райнов
Ние от БСП нееднократно сме заявили нашата позиция относно промените в българското здравеопазване, като част от нея са и двете ни питания до КС. Това, за което ние сигнализираме нееднократно и ще го направим отново по време на дебатите за вота, са бомбите, които са заложени в българското здравеопазване.
 

Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов в ефира на БНТ. Той допълни, че с приемането на законопроекти, които е трябвало да влязат в сила от първи януари се е създал и огромен нормативен хаос, защото управляващите  са се стреснали и са отложили написването на наредбите и влизането им в сила за първи април. Райнов каза още, че наредбата за сключването на договори на НЗОК с болниците тепърва ще излезе и общинското здравеопазване в нея отново е под прицел.  „Вчера в парламента се проведе форум „Лекари, на които вярваме” и всички колеги сигнализираха за проблемите, които сме заложили във вота на недоверие. Те са притеснени от разделянето на здравния пакет на два отделни, защото там ще падне най-голямото натоварване и отговорност”, обясни народният представител.По думите му за изработването на здравните пакети МЗ е дало пари на външни консултанти и поредният цинизъм е, че пациентите вече ще знаят кога да боледуват. Райнов запита, на базата на какви критерии здравноосигурен човек ще чака за операция на херния, например, ако тя не е спешна. „Друга илюзия, която искаме да разбием, е, че тази година има 100 млн. лв. повече за здравеопазване. Истина е, че такива пари бяха отпуснати, но те ще бъдат похарчени за стари задължения на болници и задължения, които НЗОК има към чужди фондове в размер на 140 млн. лв”, обясни още той. Социалистът бе категоричен, че тези въпроси и недоразумения сриват доверието в солидарния здравен модел в България и всичко, което управляващите говорят, че са направили, ще доведе до хаос след първи април.  Той добави още, че в момента в който бъдат готови мотивите за вота, социалистите ще се обърнат и към ДСБ, за да ги подпишат, ако имат желание.

           

Във връзка с казуса с ваксините д-р Райнов обясни, че се поръчват  два вида ваксини, като от противохепатитната няма нужда, само че тя е калкулирана за насрещното дарение, което се прави. „За българските деца е осигурена друга ваксина, тогава за какво е тази”, попита той. Народният представител припомни, че Върховно административната прокуратура е заявила, че има нарушение и добави, че е абсурдно някой да твърди, че такова няма. „Законаът за лекарствата е сгазен от тези, които трябва да го спазват, защото в чл.1 пише, че министърът е отговорен за лекарствената политика”, заяви д-р Емил Райнов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4111 |21.01.2016 Вотът на недоверие към кабинета ще бъде за здравеопазването . 16| 6433 |23.12.2015 Д-р Мими Виткова за Фрог: Рекет и сергия стана здравеопазването ни . 1| 5273 |18.12.2015 Райнов към Москов: Хем здравеопазването фалира, хем спестихте 400 млн. лв. . 5| 4564 |16.12.2015 Миков: Невъзможен е достъпът на българите до здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads