Реклама / Ads
1| 4899 |27.08.2019 НОВИНИ

Районен съд оправда учител, наклеветен от свой ученик за побой

.
Пиша ви във връзка с публикуваната от Вас статия - ”Учител наби ученик в Габрово”. Учителят е баща ми-Камен Иванов Калчев, учител по ЦОУД в училище ”Свети свети Кирил и Методий” , който беше наклеветен от поверения му 11-годишен ученик - Александър Йосифов в престъпление от общ характер - лека телесна повреда, причинена от длъжностно лице на малолетен по време на изпълнение на длъжността.
 

/ б.р. Габровският районен съд със свое решение от февруари оправдава Камен Калчев. Авторката е приложила всички документи и решения по делото/

 

Майката на детето подаде сигнал в полицията за побой над сина й, по който сигнал бе образувано досъдебно производство № 197/2019г и прокурорска преписка № 852/2019г.

 

Предвид това, че сте медия, която отразява истината и не толерира фалшивите новини, Ви моля да отразите и резултатите по направеното оплакване на ученика и подадения от майка му сигнал в полицията, а именно:

 

След инцидента е установено, че ученикът е излъгал с цел учителят му да бъде уволнен. Образуваното досъдебното производство е прекратено с влязло в сила постановление на прокурора, а наклеветеният учител дори не е привличан като обвиняем.

 

Камен Калчев не е посегнал на ученика, а последният е инсценирал побой като се е самонаранил чрез надиране по врата. Съученици на „жертвата“ потвърдиха, че учителят не е упражнил насилие над детето – не го е блъскал, удрял, душил, нито пък нагрубявал.

 

Един от съучениците му призна, че Алекс се е самонаранил чрез надиране по врата, за да си подсигури доказателство за клеветата. Причината за противоправното поведение на ученика - учителят бил строг и не е допускал учениците да нарушават на дисциплината в час,като не толерирал закъснения за час, използване на мобилни телефони и хранене по време на учебните занятия. Това не се харесало на Александър, затова същият решил да спретне номер на учителя, с цел да бъде уволнен.


Трябва да отбележа, че за периода от 01.09.2018г. до 25.03.2019г., Калчев не е преподавал в училището, тъй като бе незаконно уволнен ( незаконно му бе сключен срочен договор, чийто срок не беше продължен и за учебната 2018/2019г.) и възстановен на работа от съда едва на 25.03.2019г. На тази дата – почти в края на учебната година, са му поверени ученици от 5 клас, сред които и Александър, на който за първи път преподава. През периода, в който е уволнен, на Александър Йосифов е преподавала учителка, при която режимът е бил по-лек - не е била така взискателна към учениците, и трудно е успявала да организира реда и дисциплината в часовете. Родители признават, че при разговор с тази учителка по телефона по време на час, дори не са успявали да я чуят от шума, който вдигат децата, както и че децата не са писали домашни в часовете по ЦОУД, а се е налагало да бъдат писани едва вечерта, когато се приберат у тях, което обезсмисля посещението им на занималня. Така стеклите се обстоятелства – смяната на не така строгата госпожа с взискателния учител Калчев, почти в края на учебната година, никак не се е понравило на ученика Александър Йосифов, който се отличава като недисциплиниран ученик. Затова, едва няколко седмици след като е поверен на учителя Калчев, решава да инсценира побой, за да бъде уволнен възпитателят Калчев.


Какви бяха последиците от противоправното поведение на ученика Александър Йосифов?

 

Публично разпространените твърдения от Александър Йосифов опетниха на доброто име и нарушиха репутацията на опитен и уважаван учител с над 30 г. педагогически стаж.

Действията му се отразиха негативно на учителстката професия като цяло - професия, която изисква силна убеденост в моралните устои на преподавателя, който трябва да бъде пример за подражание на учениците, които възпитава.

 

Отправените обвинения породиха у неограничен кръг от хора съменение относно нравствените качества не само на учителя Калчев, но и на учителството като цяло.

С действията си ученикът Александър Йосифов не само опетни името на един достоен преподавател, но също така наруши репутацията на цяло едно училище. Та кой родител би записал детето си в училище, в което преподават учители, които бият учениците си?


Родителите трябва да знаят и да вярват, че има достойни преподаватели в българските училища, които имат желание да дават знания на децата и да възпитават ценностите у тях. Тези педагози имат нужда от подкрепа и вяра във възможностите им. Българските граждани не бива да губят вяра в образователната система, заради клеветнически твърдения на едно дете. Учителите не посягат на децата и не са агресори.

 

Христина Калчева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4601 |18.07.2019 Оправдаха лекаря, убил крадец в гаража си . 10| 5989 |02.07.2019 Радан Кънев: Оправдателната присъда на Николай Нанчев не е изненада . 11| 4713 |02.07.2019 КЗД оправда Иван Гешев за думите му ”и циганите така правят” . 2| 4399 |28.06.2019 След 13 г. оправдаха Вальо Топлото за източване на 4,5 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads