Реклама / Ads
0| 3184 |28.07.2022 НОВИНИ

Райският газ е верният път към употребата на тежки наркотици, предупреждава специалист

.
Източник: БГНЕС
Забраните правят нещата по-желани. Важно е да се говори, да се обяснява на децата. Всичко започва от дома, от семейството. Райският газ не довежда до зависимост, но той е верният път към употребата на тежки наркотици.
 

За това предупреждава анестезиологът д-р Ясен Грозев във връзка с дискусиите в обществото, свързани с употребата, свободната продажба и на деца, проверките и евентуалната забрана, за която настоя омбудсмана на България.

 

„Райският газ е един от най-старите анестетици. Най-важното за него е, че не подлежи на обработка в организма – влиза и излиза. Но при подаването му задължително има и кислород. Съотношението извън операционните трябва да е 50:50. Иначе пряко се застрашава човешкият живот“, обясни той пред БНР.

 

„Възможни са трайни последици за организма. Най-вече се засяга нервната тъкан, нивото на витамин В 12. Райският газ измества кислорода от местата на свързване в хемоглобина в някои от случаите. Когато дишате 100% от този газ, оставате без кислород за известно време, което е опасно за мозъка и нервите“, коментира специалистът.

 

По думите му в дискотеките хората, които употребяват райски газ, де факто „докарват организма си до задушаване“. Ефектът е бърз, отзвучава, но когато това се повтаря, води до трайна увреда. А комбинацията с други препарати (алкохол, наркотици) може да доведе дори до смърт.

 

След първите чувства на еуфория и спокойствие, може да се стигне до прилошаване, до спадане на кръвното налягане, склонност към повръщане, депресия, нарушаване прецизността на движенията.

 

Диазотен оксид, известен и като „райски газ“, е химично съединение с формула N2O. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. При вдишване предизвиква чувство за еуфория. Използва се в хирургията и зъболечението заради своя анестетичен и аналгетичен ефект, а заради еуфоричните си свойства се използва от някои хора като наркотик. Друго негово приложение е като окислител в ракетните двигатели. Добавен към горивото, увеличава мощността на двигателите с вътрешно горене. Използва се и в хранителната индустрия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2727 |26.07.2022 Омбудсманът внесе в парламента законодателна промяна срещу продажбата и употребата на „райски газ“ от деца . 0| 2928 |26.07.2022 „Райският газ взема застрашителни размери“: Нинова разпореди масирани денонощни проверки . 0| 3102 |26.07.2022 Тревога: Райският газ е много опасен, води до зависимост, спрете го! . 0| 2827 |09.07.2022 Засилени проверки срещу употребата на наркотици по Черноморието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads