Реклама / Ads
1| 4225 |23.04.2020 НОВИНИ

Рамазан в сянката на COVID-19. Започва един различен свещен месец

.
Източник: БГНЕС
Започва свещения месец за мюсюлманите - Рамазан. Празникът обаче минава под венчилото на епидемията от COVID-19 и тази година ще бъде по-различен.
 

Събуждането преди изгрев (за яденето "сухур") и вечерята ифтар след залез често са събитие, събиращо много хора. Тази година заради мерките срещу разпространение на коронавирус обаче това няма да е позволено. Традицията се спазва особено силно в по-бедните семейства, които разчитат на джамиите. От там те получават така наречения ифтар, или сухур. Смята се, че духовните награди (тауаб) за говеенето се умножават в месец рамазан. Говеенето на мюсюлманите по време на рамазана е част от Петте стълба на исляма и обикновено включва повече молитви, рецитиране на Корана и разширяване на доброто поведение и благотворителност.

 

Властите обаче препоръчват големите събирания да се избягват, а традицията да се ограничи в тесен семеен кръг. Най-добре е хората да се хранят сами.

 

Вечер базарите, предлагащи храни и напитки, кипят от живот. В Югоизточна Азия - Малайзия, Бруней и Сингапур например - те са забранени. Саудитска Арабия и Пакистан наложиха частични ограничения и на груповите молитви (във втория случай е нужно разстояние от 2 метра между хората), Иран призова те да бъдат избягмвани. В Малайзия джамиите на практика са затворени до 31 май. В Египет пък не са разрешени никакви дейности за рамазан.

 

У нас джамиите ще бъдат затворени. Молитвите ще се предават онлайн.

 

Дебат сам по себе си предизвика и въпросът дали постенето е добро решение в тази ситуация - особено за хората със симптоми. Духовенството същевременно дава да се разбере, че Коранът недвусмислено поставя границите кой и как може да не пости; който пропусне сега, трябва да "навакса" в годината до следващия рамазан. Възрастните, тежко болните, бременните и кърмещите жени могат и напълно да пропуснат.

 

Рамазан завършва с т. нар. Ейд ал фитр, известен на български с турското име Рамазан байрам, официален празник в повечето мюсюлмански страни. Чества се в края на поста и е единственият ден, в който на мюсюлманите не е разрешено да постят. В навечерието на празника се раздава зекят ал-фитр (милостиня, чийто размер се определя от Главното мюфтийство) и се коли агне или коза. Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4082 |13.04.2020 Още един починал от COVID-19. Издъхна 43-годишен мъж от Пазарджик . 10| 6200 |08.04.2020 Проф. Йонко Мермерски патентова нов бърз тест за Covid-19. Дава го безвъзмездно у нас . 10| 4417 |04.04.2020 Още една жертва на COVID-19. Починалите у нас стават 15 . 1| 3699 |02.04.2020 Нови случаи на COVID-19. Болните у нас вече са 457

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads