Реклама / Ads
19| 8299 |22.07.2021 НОВИНИ

Рашков: Изпадаме в юридически абсурд след решението на ВСС

.
Бойко Рашков
Мнението на Висшия съдебен съвет за стартирането на процедура за отстраняването на Иван Гешев не е единно. Против са били четирима. Това говори за новите нагласи във Висшия съдебен съвет. Подобен резултат обаче беше очакван. Разглеждането на тези проблеми ще върне нещата в парламента. Колегите, които решиха така, режат клона, на който седят и ще провокират политическата власт да вземе съответните мерки. Подобна безотговорност не може да бъде търпяна.
 

Това заяви пред bTV служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

 

Поводът за изказването му е днешното решение на Висшия съдебен съвет, което разгледа искането на правосъдния министър в служебния кабинет Янаки Стоилов да се стартира процедура за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор. След 6-часови дебати ВСС определи искането като недопустимо и го отхвърли с 12 гласа "против".

 

Рашков бе категоричен - не става дума за политическа атака, а за реакция срещу действията и поведенията на Иван Гешев от момента, в който е назначен на поста главен прокурор.

 

"Направи много грешки като главен прокурор и юрист. Може би очаква, че никой няма да реагира срещу това негово поведение и поведението, което тласка цялата прокуратура към подчиненост спрямо политическата власт. Някой с политически акт искал да въздейства върху независимостта на прокуратурата. Това е далеч от истината. Той се стараеше да постави в услуга цялата прокуратура и в това няма никакво съмнение за това", отсече Рашков.

 

По думите му Иван Гешев си е позволил да осъществява политическа дейност, която развива от момента на своя избор. Според Рашков обвинител №1 е продължил атаката на бившия вече премиер Бойко Борисов срещу държавния глава Румен РАдев като е изнесъл сведения и данни, събрани чрез СРС, без да са били взети предвид забраните в закона.

 

"Данните, събрани с такива способи, не могат да се използват за нищо друго освен за опазване на националната сигурност или за доказване на факти в наказателно производство. Имаше ли нещо такова или целеше да урони престижа на държавния глава и да отправи запитване до КС по въпрос, който е известен на цялата юридическа гилдия - има ли или не държавния глава имунитет? Представяте ли си какъв главен прокурор имаме?", коментира Рашков.

 

Той определи мотивите за "обществения интерес" като нещо несъществуващо.

 

"Този аргумент витае само в главите на някои политици и прокурори. Гешев по този начин дълго време правеше услуги на властта, която бе до 4-ти април. Това няма нищо общо с правото", посочи Рашков и припомни - Наказателният кодекс предвижда наказания за всяко лице, което нарушава забраните за разгласяване на СРС, а осъдено лице по тази линия вече има.

 

"Висшият съдебен съвет определи като недопустимо искането за отстраняването на Гешев и сега изпадаме в юридически абсурд. Разглеждането на тези проблеми ще върне нещата в парламента. Колегите, които решиха така, режат клона, на който седят и ще провокират политическата власт да вземе съответните мерки. Подобна безотговорност не може да бъде търпяна. Не може един куп нарушения да извърши главния прокурор. Не може да има недосегаеми хора, които нарушават закона. Не може един главен прокурор да се счита за недосегаем. Навремето имаше един такъв, който казваше, че над него е само Господ. За юристите господ е закона. Никой не може да го надскача. Гешев трябва най-накрая да го разбере. Ако днес ВСС го е спасил, утре няма да е така", смята още служебният вътрешен министър.

 

По въпроса с Бюрото за защита, което е на пряко подчинение на главния прокурор, Рашков посочи - това формирование работи единствено и само за личната охрана на Иван Гешев. Нещо повече - вътрешният министър обяви, че за изминалата една година нито едно лице не е било включено в програмата за защита на свидетели.

 

"Това Бюро за защита на свидетели разполага с годишен бюджет от 9-10 милиона лева. Сумата е огромна. Тези пари защо са там? За да се издържа структура, която се занимава с личната охрана на Гешев?", попита Рашков.

 

Служебният вътрешен министър го определи като "Франкенщайн" - Бюрото за защита на свидетели не е полицейски орган, не е орган по сигурността, какъвто е ДАНС, не е и разследващ орган.

 

"Това са служители, назначени от главния прокурор, които получават много по-високи заплати. ни от главния прокурор, които получават много по-високи заплати. Всеки гражданин трябва да си постави въпроса какво правят тези хора, при положение, че миналата година не са включили нито едно лице в програмата за защита. Явно са се занимавали с охраната на Иван Гешев. Такава охрана няма българският президент", коментира Рашков.

 

Той определи предложението на някои партии за преместването на Бюрото за защита като закъсняло.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10038 |17.07.2021 Адв. Росен Рашков: Статуквото във ВСС просто няма полезен ход . 16| 11203 |13.07.2021 Министър Рашков: Не знам за никаква изпратена призовка до Борисов . 2| 3678 |11.07.2021 Рашков: Когато една партия губи почва под краката си, говори несвързано . 4| 3392 |11.07.2021 Министър Рашков: Промяна трябва да има, гласувах за това

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads