Реклама / Ads
14| 6502 |18.02.2022 НОВИНИ

Рашков: Прокуратурата нарочно бави разследванията, свързани с Борисов

.
Пореден повод за съмнения в действията на главния прокурор Иван Гешев даде вътрешния министър Бойко Рашков. Според шефа на МВР обвинител №1 нарочно е бавил няколко производства, свързани с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Сред тях - и скандалът с къщата в Барселона.
 

"В документите от Испания има много интересни неща за предполагаема любовница и лица, свързани с бившата СИК, между които и Борисов. За мен прокуратурата умишлено не е работила. Както е забавяла няколко производства, станали публично известни с това, че се свързват с Борисов. Във всяка хипотеза, при която имаме подобна връзка, прокуратурата прави всички възможно тези събития да останат неизяснени своевременно въпреки повишеното обществено внимание към тях", заяви министър Рашков пред в. “Сега”. 

 

Прокуратурата, според Рашков, послъгва, що се отнася до твърденията, че от Испания се чакат данни. Освен това, според силовия министър, обвинителите не могат да убедят никого, че бащата на Мис Бикини Борислава Йовчева е в състояние да купи подобен крупен имот в тузарски квартал на Барселона, при положение, че е водопроводчик.


"В момента, в който аз казах публично, че ми е известно, че испанските власти са изпратили материали, които се намират вече в България и които аз съм прочел, прокуратурата светкавично се задвижи и като да беше изключително "обезпокоена" от това, че журналистите знаят за този материал. Имах ултиматум да представя материала в конкретен час - 15 часа на 15 февруари 2022 г. Пита се в задачата защо този материал сега изисква спешното представяне в прокуратурата, а действията на прокуратурата по целия случай не е спешно", запита министърът.

 

Това не са единствените съмнения, които витаят около законосъобразността на действията на обвинител №1. Според думите на Рашков Иван Гешев е нарушил закона и като неправомерно е изземвал дела от Ямбол, свързани с пътни ремонти, които са били прехвърляни в София. 

 

Не е ясно за какво точно става въпрос. Ямболският сайт NetNews обаче преди около месец публикува разследване, според което едни от най-често използваните и натоварени републикански пътища в областта са без акт 16, а освен това за тях няма издадено строително разрешително. 

 

Рашков коментира и сагата с “Булгаргаз”. Според вътрешния министър прокуратурата пречи на силовото ведомство да работи по разследването.

 

"Материалите, които са събрали служителите от ГД "Национална полиция", са изпратени по искане на Софийската градска прокуратура на 9 февруари. До момента тези материали стоят там и не сме информирани какво правят по тях. Нещо много неприятно, което ми докладваха - ръководителката на градската прокуратура влязла в кабинета, където разговаряли разследващите и прокурора, и е казала: "Какво бързате толкова много, няма труп в случая?!". Представяте ли си каква нагласа има в прокуратурата?!", обясни министърът. 

 

Сагата с джипа на Горанов

 

Приключва сагата с джипа на бившия финансов министър Владислав Горанов, който се оказа издирван от “Интерпол”. Скандалът избухна в края на миналата година, когато Горанов бе хванат на ГКПП “Калотина” с возилото, а граничните полицаи му позволиха да се върне обратно и да напусне страната с друга кола. 

 

“Автомобилът е със странна история. По твърдения на самия Горанов той е получил на лизинг чисто нов автомобил. По твърдения на собственика на фирмата автомобилът също бил нов. Той обаче е с регистрация от 1-ви януари 2018 г. по справка, която са направили нашите служители. Установено е, че е произведен през август 2018 г. Тоест регистрацията на автомобила по документи предхожда самото производство. Второ - странно е, че точно досието на този джип не присъства в архивите на КАТ. За всички други коли за простосмъртни български граждани може да се направи справка. За този няма следа”, посочи Рашков.

 

В следващите дни ще се вземе решение по отношение на служителите на гранична полиция, които са позволили на Владислав Горанов да напусне страната. Със сигурност ще има наказания. 

 

Схемите от “Хемус” - приложени и за язовирите

 

Схемите за източване на големи средства при строежа на АМ “Хемус”, за които стана ясно преди месеци, са били използвани и при ремонта на язовирите, оповести още Рашков. Възложени са строително-ремонтни дейности, без обаче да са налице нужните строителни книжа. 

 

“Трябвало е да се укрепи дигата на водоема в землището на с. Антоново, Търговищко, от 35 000-36 000 кв. м, за което са били отделени близо 3,5 млн. лв. от ДКК. Цялата сума е била изплатена на изпълнителя. В хода на проверката е установено, че преведената сума е прекалено голяма и от изпълнителя се очаква да възстанови наддаденото”, посочи Рашков. 

 

Материалите са пратени в прокуратурата, но досега тя не е реагирала и в МВР няма сведения за образувано досъдебно производство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4073 |17.02.2022 Европрокуратурата разследва престъпна група в България за измама с еврофондове . 15| 10942 |17.02.2022 Гешев не мирясва: Нападна МВР за полицейски произвол, коментира орязания бюджет на прокуратурата . 3| 3690 |16.02.2022 Елена Йончева: Спецпрокуратурата ми повдигна обвинение заради „Барселонагейт“ . 33| 10757 |16.02.2022 Защо прокуратурата си прави оглушки по сагата “БарселонаГейт”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads