Реклама / Ads
0| 3895 |24.03.2022 НОВИНИ

Рашков стреля по прокуратурата. Пита защо са заработили светкавично за Василев, а мълчат за ”Хемус” и Борисов

.
Бойко Рашков Източник: БГНЕС
Прокуратурата и до ден днешен мълчи за схемите в АМ ”Хемус” и не е ясно какво мисли по въпроса. Незабавно обаче се признесе за сигнал, който касае вицепремиера Асен Василев. Обвинението има достатъчно основания да повдигне обвинения и да започне разследване срещу Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова, Владислав Горанов и Менда Стоянова, но явно някой иска да бъде чадър над лица, заемали сериозни властови позиции. А Божков може да бъда разпитан и онлайн - според НПК като свидетел по друго производство.
 

Това заяви на брифинг вътрешния министър Бойко Рашков.

 

По думите на Рашков сигналът срещу Василев не съдържа никакви данни за извършено престъпление от когото и да е. 


"Няма да адвокатствам на Асен Василев, но този материал не дава основание да се прави подобен извод. Който прави такъв, злоупотребява с правомощията си", категоричен беше Рашков, който заяви, че чете сигнала "професионално". 


"Ето постановлението, което е написал и с което се е произнесъл прокурор от Специализираната прокуратура Георги Николов - тук се съдържа невярно обстоятелство, посочено в т.1 - законен повод. Написано е, че за законен повод е прието съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура. Уверявам ви, че подобно съобщение и материали от МВР в Спецпрокуратурата няма. Защо е направено това, не мога да кажа в момента. Може би този, който е положил подписа си на този процесуален документ, трябва да отговори на този въпрос", допълни Рашков. 


"И до ден днешен не знаем какво мисли прокуратурата за АМ “Хемус”. Това е тайна, която се пази много строго. Няма произнасяне по същество. Тук обаче има незабавно произнасяне - сигналът е отправен от главния прокурор, има произнасяне на госпожа Паличева, която е изпратила сигнала и последва постановление за образуване на досъдебно производство. Всичко се случи с много висока скорост. Госпожа Паличева вече има професионален шанс и от командирована в прокуратурата вече е спечелила конкурс и е на 6-то място, заела е мястото си във ВКС", обясни Рашков. 


Арестът на Борисов 


Вътрешният министър коментира и последният особено горещ скандал у нас - арестът на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. От ГЕРБ се оплакаха от репресии, а прокуратурата пусна тримата без да повдига обвинения. 


"Известно е, че се събираха материали във връзка с дейността на Борисов, Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова повече от 2-3 месеца. Те достигнаха обем от 4-5 тома и настъпи момент, в който трябваше да се предприемат други действия, за да се постави началото на наказателен процес. Той може да започне по два начина според НПК - или материалите да се изпратят до прокуратурата, която да вземе отношение по този въпрос или съответните компетентни органи да предприемат неотложни действия по разследванията. В случая е имало такава възможност", обясни Рашков.


По думите му три са основанията за подобни действия от страна на МВР - сигналът на ГД "БОЕЦ", сигналите на Васил Божков и докладът на АДФИ, с който се констатира несъбирането на над половин милиард, ощетили държавната хазна. 


"Тези три източника на информация послужиха на нашите разследващи органи да предприемат действия по претърсване и изземване и да попитат прокуратурата достатъчно ли е това да поиска прокурорска мярка и впоследствие да поиска от съответния съд постоянна мярка за неотклонение", заяви Рашков. 


"Божков не трябва да прави нищо, за да бъде разпитан. Нашият закон - НПК съдържа правна възможност той да бъде разпитан като свидетел по друго производство чрез видеоконферентна връзка", обясни още Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15296 |24.03.2022 Октай пред Фрог: През 2003 г. при арести Борисов стреляше с гранатомети. Сега надава вой. А неговото беше просто разходка . 0| 5147 |24.03.2022 Рашков отговори на Гешев: Да излезе и да каже, че е излъгал . 0| 4002 |24.03.2022 Гешев отговори неубедително на Рашков за досъдебното производство към вицепремиера Василев . 0| 8103 |24.03.2022 Рашков намекна за теч на информация от сестрата на Севда Арнаудова, която работи в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads