Реклама / Ads
2| 3483 |08.10.2021 НОВИНИ

Разговор за живота: В последния си дъх да бъдеш лъч надежда

.
Ако ти остават броени минути на земята какъв щеше да е последният подарък, който би направил? На кого би го подарил? Дали това ще бъде прегръдка, усмивка или целувка? А знаеш ли, че може да бъде много повече? Знаеш ли, че в сетния си дъх можеш да подариш втори живот? Това не е статия, приятелю. Това е човешки разговор за живота. Стигни до края, само ако не бързаш...
 

Ние, хората, сме устроени така – да се радваме на живота и да скърбим от смъртта. Какво обаче ако и след смъртта има живот? Не, не говоря за прераждания, Рай и Ад – това е друга тема на разговор. Говоря за онзи дъх надежда, онзи лъч светлина, които можем да дарим дори на непознат. Говоря за донорството. Я от суеверия, я от страх или заради нещо друго, то никога не е тема на разговор и размисъл, но…

 

Какъв е смисълът на донорството?

 

Смисълът е едновременно много прост, но и много сложен. Смисълът е един мъж да продължи да държи ръката на любимата жена, един баща да прегърне отново сина си. Смисълът е в малките, но така големи неща – в удара на сърцето, в глътката въздух, в проронената сълза, в първото пърхане на клепачите след дълго време в тъмнина.

 

1016 българи чакат своята надежда

 

В навечерието на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи /9 октомври/, у нас повече от 1000 души очакват своя шанс за нов живот. Към момента 1016 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. Чакащи за присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки черва – един човек.

 

Защо не говорим повече за донорството

 

В една донорска ситуация участват над 100 души - лекари и немедицински персонал. В България има изключителни професионалисти. Имаме и необходимата база. Но липсват донори. Това е най-големият проблем. Трябва да се говори за донорството.

 

Според действащото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде потенциален донор на органи, освен ако приживе писмено не е изразило своето несъгласие.

 

Лице под 18 години може да бъде донор на органи само с писмено съгласие на своите родители, попечител или настойник.

 

Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани.

 

От началото на тази година до момента в България са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Успешно извършени са 43 трансплантации. За сравнение – за цялата 2020-а донорските ситуации след установена мозъчна смърт са 4. През 2020 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 21 пациенти.

 

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, като целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

 

Нека не се страхуваме да бъдем живот за някой друг, дори и непознат

 

Нищо материално не може да вземем, когато си тръгваме от този свят. Това се отнася и за органите ни. Защо тогава да не бъдем живот за някой друг?

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3005 |29.09.2021 Адв. Камен Добрев: ВКС остана последният независим съдебен пристан . 40| 8640 |28.09.2021 Христо Иванов: Няма опция да подкрепим Радев. Ако имаме кандидат, ще го обявим в последния законов срок . 16| 3346 |27.09.2021 Румен Христов: Не са водени разговори Борисов да е кандидат за президент . 1| 3606 |21.09.2021 Военният министър: Поканих на разговор жената на майор Терзиев, за трагедията се свърши страшно много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads