Реклама / Ads
15| 4377 |30.05.2023 НОВИНИ

Разговорите не са в ледена епоха: Габриел с условия към ПП

.
Разговорите не са в ледена епоха. Няма, обаче, и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП и ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих.
 

Това заяви пред журналисти Мария Габриел от ГЕРБ. 

 

Мария Габриел изтъкна, че разочарованието в обществото е огромно, както и недоверието в пратньорите ни, а страхът в администрацията е потресаващ.

 

"От тази криза се излиза само с усилия за доверие от всички участници в обществено-политическия живот. И ако истинската цел е да се погрижим за стабилността на държавата и сигурността на хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим решение, работещо решение, което да носи обединение и стабилност. Мандатоносителят е на ход - да търси и да намери подкрепа", каза Габриел.

 

Повод за коментара й е решението на Борисовата партия да стопира преговорите с ПП-ДБ за съставянето на т.нар. “ротационно правителство” - формула с 18-месечен хоризон. Според нея пръв премиер ще е акад. Николай Денков, предложен от ПП за поста, а вицепремиер - издигнатата от ГЕРБ Мария Габриел. Във втората половина на този период двамата трябваше да разменят постовете си. Разговорите бяха във финалната си фаза, а Габриел върна първия мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев неизпълнен със заявка, че вече има съгласие за реализирането на правителство с мандата на ПП-ДБ. Разпространените от Радостин Василев записи обаче удариха спирачката на този процес. 

 

В неделя акад. Николай Денков заяви, че поддържа връзка с Мария Габриел и очаква разговорите да бъдат възобновени в кратък срок. От ГЕРБ обаче имаше разнопосочни сигнали. 

 

Депутати от редиците на Бойко Борисов първо поискаха не Денков, а Габриел да е тази, която да вземе мандата от държавния глава - нещо, което не би трябвало да е възможно по Конституция, тъй като основният закон предполага, че мандатът за съставяне на кабинет се връчва на кандидат за министър-председател. После се заговори за смяна на формулата и евентуалната размяна на първоначалния вид на правителството - Мария Габриел да е премиер, а Денков да седне на вицепремиерския пост в първите 9 месеца живот на ротационното правителство. Идеята бе отхвърлена от ПП, които заявиха, че този вариант не се обсъжда. 

 

Междувременно от “Демократична България” заговориха и за нов вариант - правителство с експерти. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 3226 |28.05.2023 Христо Иванов: Прекъсването на разговорите не е опция. Трябва да има кабинет с втория мандат . 2| 2949 |23.05.2023 Разговорите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС продължават. Ще потвърдят ли бъдещите министри кабинет, подкрепен от Борисов? . 7| 3136 |16.05.2023 Бойко Найденов: Такъв тип прокуратура, наследена от съветския режим, мисля, че остана само в България и в Русия . 7| 3166 |15.05.2023 Акад. Денков за разговорите с ГЕРБ-СДС: Не е ясно доколко всичко е театър, в който ние да послужим само за алиби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads