Реклама / Ads
10| 6504 |11.07.2020 НОВИНИ

Разказ от снощния протест: Убеждавам се, че ГЕРБ няма да се посвени да използва всички възможни лостове, за да си осигури подкрепа

.
Източник: БГНЕС
За първи път ходя на подобни събития. Бях сред подкрепящите Президента Радев и след като той се прибра, реших да погледна контра-протеста. Любопитството ми бе свързано с това, че докато отивах към фонтаните, минах покрай градинката на хотел Рила и видях огромно количество здрави момчета да се събират. Малко по нататък - тумби роми, водени от хора държащи кафяви хартиени пликове А4 - такива, каквито се използват за изпращане на документи, обикновено в учрежденията. Ясно ми бе, че тече организация, но само подозирах в чия подкрепа. Пред президентството тези групи не се появиха и така се изкуших
 

.Поради полицейските кордони заобиколих покрай Шератон и първото, което забелязах (съвсем близо до подлеза) бе огромна група младежи, предполагам около 15-18 годишни, които стояха настрани от събитията и определено нямаха никакъв интерес към случващото се и речите. Говориха си, гледаха си телефоните и така от началото до края на моето пребиваване (от 19:20 до 20:10). Нямам идея кой и как ги бе докарал, но освен, че правеха маса, не забелязах да са съпричастни към събитието.


И ето ги и ячките момчета. Леkо полекa почнах да се вглеждам в тях и от външния вид, барабаните и поведението, предположих, че е голяма вероятността да са от футболни/те агитки. Огромно количество бръснати глави от по-младите, свастики и други фашистки символи, надписи от концентрационните лагери (Arbeit macht frei) и черепи, богато татуирани или на облеклото. На един от тях имаше надпис на шапката Лevski Ultras, Ясно си личаха кураторите, които или седяха отстрани, или ги събираха и водеха в определена посока (вероятно според план). Предполагам, че изобщо не им е за първи път да участват в събития на ГЕРБ, защото присъствието изглеждаше добре отработено. Организация, придвижване, нахакано самочувствие. Огромната част от тях седеше по външния периметър – към улицата. Те бяха веднага след кордона полицаи.


Ромите се бяха разпръснали на няколко места сред тълпата, макар и все така на тумби. Както и учениците – неадекватна маса без никакво отношение.


*** Допънение: Разграничавам се от расизма и възприемам ромите, както и всички други етноси като равноправни граждани на РБ. Просто ромите (както и много българи), присъстващи тук, според моите възприятия, бяха доведени, мотивирани и ангажирани по начин, коренно различен от хората, които видях пред президентсвтото.


Предположих, че в кафявите пликове е имало напечатани в перфектно цветно качество плакатчета в А4, които се появиха в ръцете на някои от присъстващите..


За другите хора, пристигнали с автобусите по команда „строй се, преброй се“ – няма да коментирам. Има достатъчно видео и интервюта с тях. Браво за това на Миролюба Бенатова.


Все повече се убеждавам, че ГЕРБ няма да се посвени да използва всички възможни финансови и други лостове, за да си осигури подкрепата на ромите и на ячките момчета.


Струва ми се, че едни от огромните разлики между хората от едното и другото място е, че едните идват по самоинициатива, съзнателно и без никакъв финансов интерес, а другите (в огромната си част) - по команда и организация свише, и (най-вероятно) заплатено.
Снимките, които публикувам са от контра-протеста. Разбира се – тук таме имаше и други хора, но спрямо останалата маса учениците, роми и агитки, бяха малцинство. Някои снимки съм рязал, за да се видят детайли.


И най-важното: Хареса ми какво каза Румен Радев


"Искам да ви помоля за едно много важно нещо. Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро."




За първи път ходя на подобни събития. Бях сред подкрепящите Президента Радев и след като той се прибра, реших да...

Posted by Svetlin Ranguelov on Friday, July 10, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5870 |05.07.2020 Синдикален лидер разказа, че шефът на МВР и подчинените му чантаджии си играят на „доброто“ и „лошото“ ченге . 53| 56270 |21.04.2020 Румяна Ченалова с разтърсващ анализ на разказа на свидетеля от катастрофата . 13| 6002 |21.04.2020 Мутафчийски призна: Не беше удачно времето за снощния брифинг . 6| 5583 |28.01.2020 Преди големият протест: МФ отложи влизането на Наредба Н-18 за 6 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads