Реклама / Ads
7| 5005 |17.09.2009 НОВИНИ

Разработката "Галерия" ще запази тайните си

.
Част от разработката "Галерия", в която имата СРС-та (специални разузнавателни средства, ще си остане секретна и няма да бъде достъпна за обществото, това каза днес от председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова.
 




Пред журналисти в парламента тя съобщи, че е изпратила становище до председателя на комисията за контрол ДАНС Иван Костов, с което го е запознала до каква степен това дело може да бъде разскретено.

Маркова уточни, че само председателят на ДАНС може да даде отговор на този въпрос, както и на питането дали лидерът на ДСБ е издал поверителна информация по делото, както твърди председателят на комисията за борба с корупцията Яне Янев.

Бившият директор на ДАНС Петко Сертов, както и уволненият в края на миналата година заместник-директор на агенцията Иван Драшков ще бъдат изслушани днес на заседание на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, съобщи БГНЕС.

Двамата трябва да дадат обяснения пред народните представители за скандалното дело "Галерия", при което са подслушвани журналисти.

По-късно днес Комисията ще изслуша и бившите служители на ДАНС Рашко Зайков и Велин Хаджолов. Двамата се очаква да оповестят данни за корупционни схеми в агенцията и да посочат факти за същестуваването на влияние на чужди разузнавателни служби върху българското контраразузнаване.

Лидерът на РЗС и член на комисията за контрол на ДАНС Яне Янев заяви, че делото „Галерия” било възложено по „информация от кухнята”.

Според Янев става дума за информация от ГДБОП за използване на технически средства по отношение на сайта „Опасните”. От Янев стана ясно още, че към шестте папки на делото „Галерия” липсва документ, подписан от Сертов, с който бившият председател на ДАНС възлага на инспектората на агенцията проверка. Каква е била тази проверка,обаче не стана ясно.

Яне Янев каза, че лично ще изиска информация от администрацията на парламента защо журналистите не са допуснати в коридора, където се провежда заседанието на комисията за контрол на ДАНС. Янев уточни, че ще се обърне към председателя на Народното събрания за журналистите да бъде обособено специално място, където да могат да вършат спокойно работата си.

Frognews.bg припомня, че скандалът с "Галерия" избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха уж случайно телефоните си в списъците с подслушвани лица.

Впоследствие се оказа, че разработката е обхванала имената на над 50 журналисти, както и на много политици.

Основанието за започването на разработката „Галерия” са, че Петко Сертов е заявил категорично преди време, че с технически средства е установено, че зад сайта „Опасните” стои Огнян Борисов Стефанов, каза преди време Костов. По думите му, в делото има смущаващи неща като това, че са използвани незаконно технически средства 4 месеца преди започването на разработката. Стана ясно и това, че началото на разработката е именно по заповед на бившият ръководител на ДАНС.

Така беше сложен край на спекулациите, които витаят от близо година, че бившият зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков е подписал старта на делото.

Зоя Димитрова уверяваше медиите, че делото е образувано, за да се разбере откъде изтича информация, но се е превърнало в лов на вещици. Тя дори обвини червения депутат Татяна Дончева, че е изнасяла класифицирана информация от агенцията. Целите на “Галерия” не бяха изпълнени, беше констатацията на ДАНС. Делото се е водило в грешна посока, защото негов обект са станали журналистите, а не служителите на агенцията. Беше констатирано, че специалните разузнавателни средства са приложени законно само спрямо един журналист – Огнян Стефанов от Frognews.bg.

„Аз лично нямам интерес да проучвам делото. Нямам нито физическа възможност, нито имам време, нито имам сътрудници, с които да започна проучването. Все пак това са стотици страници. Това са 5 дебели папки. Всяка „Галерия” е една дебела папка, една по разкриването и още една по закриването. Трябва да направим така, че тази информация да стане ползваема, ако има голям интерес”, каза преди време Иван Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5638 |20.08.2009 ДАНС разсекретява "творбите" от "Галерия" . 13| 5318 |10.08.2009 Активират разработката „Шейх”, удрят нелегалния петрол . 2| 5574 |06.08.2009 Разсекретяват "Галерия" в името на народа . 16| 6919 |24.10.2008 Ахмед Емин не бил масон; бил в разработката на ДАНС „Лиани"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads