Реклама / Ads
3| 4126 |22.01.2024 НОВИНИ

Разследват безстопанственост в МВР с щети за 81 млн. лв.

.
МВР
Софийската градска прокуратура разследва безстопанственост в МВР, заради което са нанесени 81 милиона лева щети на ведомството. Това съобщиха от държавното обвинение. Става дума за обществена поръчка, свързана с новите лични документи.
 

От прокуратурата допълниха, че са започнали проверка през август миналата година, когато получили сигнал от МВР, който включвал одитен доклад и информация за евентуално престъпление, извършено от бивш ресорен министър.


Наблюдаващият прокурор възложил проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която заключила, че е извършено нарушение на Закона за обществените поръчки. „Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор, без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредбата на чл. 116 от ЗОП. Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство“, посочиха от прокуратурата.

 

Разследването се води за това, че от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали щети от 81 млн. лева за МВР. От държавното обвинение подчертаха, че до момента по делото няма привлечени обвиняеми.

 

 

В този период министър на вътрешните работи е Иван Демерджиев в служебен кабинет. Ето и неговата позиция: „Процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка с предмет: „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019” е открита с Решение № 5785мпр-58/15.08.2018 г., а провеждането и финализирането ѝ е значително забавено, поради съдебни процедури по обжалване. Касае се за срок от близо пет години. Първо КЗК, а впоследствие и ВАС отхвърлят жалбите. С оглед на широката времева рамка, която се е създала в хода на процедурата по възлагане на обществената поръчка, са налице предпоставки за изменение на някои параметри. В индексирания договор са предвидени и допълнителни дейности за изпълнение от страна на фирмата, за които е възникнала необходимост, в рамките на допустимото от закона. Индексацията е подписана след съгласуване с Агенцията по обществени поръчки. Реално плащане по договора от екипа на Демерджиев не е извършвано. Такова е направил екипът на Калин Стоянов месеци след встъпването си в длъжност и след подробна вътрешна проверка”.

 

Засега Демерджиев не е бил търсен от прокуратурата по случая, казва той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4038 |22.01.2024 Димитър Бербатов: Конгресът трябва да се проведе в НДК, да се излъчва на живо и в присъствието на журналисти . 3| 4071 |22.01.2024 Денков с амбиция: До 6 март кабинетът да е готов . 48| 6404 |22.01.2024 ПП-ДБ иска замразяване на "Камчия" и руски имоти на санкционирани лица . 29| 5528 |22.01.2024 Българският чадър действа: Какво искат гражданите от властта, което тя упорито им отказва?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads