Реклама / Ads
0| 4794 |11.08.2008 НОВИНИ

Разследват причините за взрива в "Арсенал"

.
Жителите на града-спокойни след пожара; замърсяване нямало, въпреки черните пушеци след взрива от вчерашния ден. В склада имало заготовки за РПГ 7, които предизвикали взривната вълна и пожар.
 

 

Днес започва разследването на причините, довели до инцидента в Завод-3 на оръжейната фирма "Арсенал" в Казанлък.

Вчера там след пожар, причинен според първоначална версия от мълния, се взривиха и изгоряха около 30 кг. барут за гранати. Случая ще бъде разследван и от полицията, и от вътрешноведомствена проверка.

Frognews.bg напомня, че вчера към 14,00 часа около 30 кг заряди за гранати се взривиха в склад за готова продукция към Завод № 3 на оръжейната фирма "Арсенал". Пожарът беше овладян, районът се охранява от полиция и една кола на противопожарната служба. Няма пострадали. Изгорялото количество барут за гранати е от петъчната смяна, която произвела продукция, колкото за три-четири часа, заради започващата Олимпиада, съобщи по БНР изпълнителният директор на "Арсенал" инж. Николай Ибушев. Той също потвърди първоначалната версия за възникването на пожара от мълния. Загубите за завода са на стойност около 9 000 лв. Според Бушев нямало замърсяване на атмосферния въздух в района на инцидента. Отчетени били единствено азотни оксиди в рамките на допустимите стойности. Кметът на Кюстендил Стефан Дамянов също потвърди, че нямало опасност от обгазяване за населението на Казанлък и околните села вследствие на инцидента.

Това е вторият инцидент в Завод № 3 в рамките на една година. На 10 септември м. г. там изгоря 48-годишният работник Асен Бозов. В завода не бе допуснат екип на Гражданска защита, защото там нямало граждани и всички работници били застраховани. Ако инцидент възникне в работно време, оръжейният завод имал собствена Гражданска защита. Според кмета Дамянов обаче недопускането на пожарната и ГЗ не е нормално.

Днес започва специално разследване на инцидента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4904 |10.08.2008 Експлозия в "Арсенал" . 9| 4990 |11.07.2008 Д. Луджев: Некадърност в армията доведе до взрива . 0| 4817 |10.07.2008 Правителството дава половин милион за пострадалите от взрива земеделци . 3| 5167 |04.03.2008 Разследват се четири хипотези за трагедията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads