Реклама / Ads
17| 5977 |25.04.2012 НОВИНИ

Разследват щети за 200 млн евро в АЕЦ „Белене”

.
Става дума за щети в размер на около 200 милиона евро. Досъдебното производство е образувано срещу двама бивши изпълнителни директори на НЕК.
 

Софийска градска прокуратура е образувала ново досъдебно производство за умишлена безстопанственост в особено големи размери по доклада за АЕЦ „Белене”на Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи Агенция “Фокус”. По първоначална информация става дума за щети в размер на около 200 милиона евро.

Досъдебното производство е образувано срещу двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания. Според констатациите на доклада на АДФИ – допуснати са множество нарушения на Закона за обществените поръчки и на Устава на НЕК.

Констатациите са, че тези нарушения са допуснати по допълненията на Споразумението, сключено през 2006 г., между НЕК и „Атомстройекспорт” за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блоковете в АЕЦ „Белене”. Според констатациите на АДФИ - след провеждане на обществената поръчка, не се е стигнало до сключване на окончателен договор, а е било сключено Споразумение.

В периода между 2005 – 2009 година към това Споразумение са сключвани множество допълнителни споразумения. Не малка част от тях не са били предоставяни за одобрение на Съвета на директорите на НЕК, което нарушава Устава на компанията. Друго нарушение, според констатациите на АДФИ, е че за тези споразумения не е била приложена процедурата по Закона за обществените поръчки. В рамките на образуваното ново досъдебно производство Прокуратурата ще проверява констатациите на АДФИ и ще ги преценява от правна гледна точка.

Ще бъде назначена комплексна технико-икономическа експертиза, която, след като се запознае с документацията по делото, ще трябва да даде отговор за допуснатите нарушения по Закона за обществените поръчки и да конкретизира размера на щетите. Разследването по досъдебното производство ще бъде провеждано от специализираните екипи за борба с корупцията.

Първоначално докладът на АДФИ е бил приложен към старото дело за АЕЦ „Белене”, но след анализ на информацията, която се съдържа в него, е преценено, че е необходимо да се образува ново, различно досъдебно производство, уточниха от Прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6582 |24.04.2012 HSBC: Минимална цена на тока от "Белене"-75 евро на мегаватчас . 4| 5713 |12.04.2012 Ислямисти заплашват “Евровизия” с терор . 13| 5555 |02.04.2012 Българите с 2 пъти повече ток за отопление в Европа . 61| 9334 |02.04.2012 Б. Борисов: Скоро става ясно дали в Европа реално искат диверсификация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads