Реклама / Ads

 

1| 4674 |03.08.2017 НОВИНИ

Реформаторски блок: Кабинетът не изпълни обещанията си за първите 100 дни

.
Отказ от реформи и отстъпление от предизборните обещания на коалиционните партньори. Така от Реформаторския блок оценяват първите 100 дни на управлението в позиция, изпратена до медиите.
Обществото не получи ясен отговор правени ли са задкулисни договорки между ГЕРБ и БСП за съвместна работа. Вместо това през изминалите месеци парламентът генерираше предимно скандали около свалени имунитети и оттеглени законопроекти. Всички важни проблеми бяха изместени от дневния ред на Народното събрание и правителството от скандалите около НДК, закупуването на самолети, изнудването за суджуци, пишат от РБ.

Притеснително е, че борбата с корупцията се изразява единствено в отлагателни действия от страна на мнозинството, оценяват реформаторите. Доказателство за това е поредното изтегляне във времето на сериозните дебати по приемането на закона и публикуването му в последния ден на юли. Те се опасяват, че новият орган може да стане поредния раздут и нефункциониращ орган, върху който няма обществен контрол.

Съдебната реформа беше замразена, а изборът на членове на ВСС от парламентарната квота се очертава отново да се случи непрозрачно, след пазарлък между онези, които трябва да ги посочат.

Относно декларираната идея на правителството да отпаднат някои административни тежести - свидетелството за съдимост да се издава по електронен път и регистрите в КАТ да са с облекчен режим за гражданите, реформаторите смятат, че административната реформа е отложена. "Българските граждани ще продължат да "куриерстват" между отделните администрации. За електронно правителство дори не става и дума. Рекламираната програма за саниране започна да се пропуква, защото наяве излязоха корупционните похвати за изпълнението й", се казва в позицията на РБ.

А с всеки изминал ден на бездействие на властта и институциите, гражданите се чувстват все по-несигурни да излязат на улицата.

Реформаторският блок приветстваме усилията за завършване и надграждане на наравеното през последните десетилетия по отношение на Македония от президента Желев, правителството на ОДС и последвалите го кабинети. След няколко месеца България ще бъде председател на Съвета на Европейския съюз, а страната ни все още няма отговор за това как искаме да изглежда Европа, нито дори е стартиран публичен дебат.

Председателството на ЕС е шанс България да покаже пред Европа различно лице - на силна държава, в която корупцията се наказва, да покажем, че страната ни е от най-старите на континента и сме дали много за развитието на Европа. Възможност е българите да разберат, че ЕС не е бездънна каса с пари и бюрократична общност, която ни се кара.

ЕС е обединение за развитие, в което България може и трябва да бъде пълноправен, а не второстепенен партньор. Но мнозинството няма план как да направи това, смятат реформаторите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 4468 |19.07.2017 Кабинетът прие стратегия за борба с трафика на хора . 1| 4656 |14.06.2017 Кабинетът ще обсъжда състоянието на администрацията . 0| 5638 |13.06.2017 Кабинетът анулирал възможността за затягане на режима за мигранти . 3| 4350 |18.05.2017 „Галъп” : Кабинетът „Борисов 3” започва работа с 32% доверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ