Реклама / Ads
4| 4363 |04.09.2015 НОВИНИ

Реформаторският блок събира опълчение против Закона за НСО

.
Петър Славов
Вече е готов проектът на искане за сезиране на Конституционния съд по опасните разпоредби от Закона за НСО. Това обяви в социалните мрежи народният представител от Реформаторския блок Петър Славов. Проектът вече е разпространен сред колегите на Славов в парламента.
 
Преди време спорните разпоредби в Закона за НСО бяха приети от ГЕРБ и ДПС в края на юли. Въпреки исканията за налагане на вето, в средата на август президентът Росен Плевнелиев подписа Закона за НСО. Ден по-късно Петър Славов обяви намерението си за сезиране на Конституционния съд.

Реформаторът се надява събирането на нужните 48 подписа да започне възможно най-скоро. Той вече е получил уверение за подкрепа от Патриотичния фронт и отделни народни представители от други парламентарни групи.

Обмислял се включително вариантът да се постави жалбата пред стаята на ПГ на Реформаторския блок. Така ще може всеки депутат, който иска да се опълчи на противоконституционните текстове, да се запознае с нея и да постави своя подпис.

Реформаторите изтъкват, че с атакуваните разпоредби се въвежда недопустимо дискриминиране между български граждани, като за част от тях - служители или имащи определени взаимоотношения с НСО, се създават недопустими привилегии, недостъпни за останалите граждани. Това се реализирало след субективна преценка на междуведомствена комисия, без да има изискване за мотивировка и обосновка, как точно тези лица са „свързани с националната сигурност", а не на основание нормативен акт или заемана висша държавна длъжност, изискваща охрана.

Отбелязва се още, че част от атакуваните разпоредби пряко противоречат на основни човешки права по глава Втора от Конституцията. Такова противоречие имало например при забраната за подлагане на медицински манипулации без съгласието на гражданина или пък принудителното му задържане от държавен орган, без за това незабавно да бъде уведомена съдебната власт с оглед произнасянето на законосъобразността на задържането.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4426 |02.09.2015 Тийнейджър полетя от покрива на блок, докато оправя улуците . 20| 7071 |30.08.2015 Кунева и Лукарски обвиниха Кънев в разцепване на Реформаторския блок . 17| 9939 |28.08.2015 Адв. Марковски: От мързел и липса на техника полицията не събира доказателства . 0| 4231 |14.08.2015 Блокират бул. „Македония“ в столицата заради смяна на водопровод

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads