Реклама / Ads
5| 9602 |19.10.2020 НОВИНИ

Рекетът над собственици на имоти в Поморие се оказва практика, а не прецедент

.
Евродепутатът Клеър Дейли и кмета на Поморие
Случаите с рекет на собственици на имоти по морето не са инцидент и не засягат единствено отделни частно-правни спорове. Те разкриват порочна, криминална практика на изнудване на граждани от всякакъв произход в община Поморие, дръзнали да си купят собственост там. Има основателни сигнали да се счита, че корупционната система е обхванала в своя механизъм строителни фирми, местни власти от различни сфери – изпълнителна и съдебна.
 

Това разкрива сайтът "Биволъ", в чиито архиви се оказват редица сигнали и случаи за проблеми на собственици, най-често чужди граждани, с инвеститори в региона.

Те припомнят, че свродепутатката Клеър Дейли пристигна целево в България и в Поморие, за да се запознае с дългогодишен проблем на ирландски граждани, закупили жилища у нас. Хората са принуждавани с рекетьорски методи да плащат огромни ежегодни такси, за “подръжка на общи части”, ток и вода. Отказва им се да си открият индивидуални партиди на жилищата за електро и водоснабдяване. Те свидетелстват, че не са били предварително информирани за това, преди да закупят жилищата си. След като придобият собствеността, става ясно, че са се оказали доживотни жертви на строителните инвеститори и нещо като техни крепостни платци с неадекватно завишени сметки. Липсва нужната отчетност за хилядите евро, които са задължавани да плащат всяка година. Всъщност хората никога не могат да имат пълни права върху собствеността си, защото им се ограничава достъп до жилищата, спира им се токът и водата самоволно и еднолично по каприз на “инвеститора”. Това въпреки, че те се водят пълноправни собственици на жилища по нотариален акт, който обаче не може да им гарантира основните човешки права върху собствеността им.

 

Припомняме, че за проблема на сънародниците си Клеър Дейли разказа още миналата година в първото си интервю за Фрог Нюз, което може да видите ТУК.

 

В последната Резолюция на Европейския парламент от 8 октомври 2020 г. относно принципите на правовата държава и основните права в България директно се споменава за криминалното отношение към собственици на апартаменти в Поморие в т. 7-ма от документа.

 

Разследващите журналисти съобщават, че при задействие на Прокуратурата и ДАНС са е готов да предостави всички данни, които се пазят в редакцията им, както на разследващите органи,  така и на европейските институции, които биха се занимали по-подробно и задълбочено със скандала.

 

В интервютата с руски граждани и адвокат на потърпевши може да видите в публикацията.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7674 |11.08.2020 Манолова: Докато хората протестират, властта ударно раздава пари и имоти на мафията . 12| 4730 |23.07.2020 Собственици на казина и игрални зали протестират пред НС . 2| 4577 |17.07.2020 ВАП напъна ДНСК да проверява имотите във вилна зона ”Витоша” . 45| 15192 |09.06.2020 Севдалина Арнаудова обясни скъпите имоти с дарения на родителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads