Реклама / Ads
12| 5767 |28.03.2012 НОВИНИ

Ректори въртят 44 кръчми

.
С. Игнатов каза преди дни, че Студентски град на практика няма Източник: Булфото
Столичният Студентски град е на път да задмине Лас Вегас. В академичното градче се ширят цели 191 заведения, а общежитията са 51.
 

Активен нощен живот кипи и в 44 имота, стопанисвани от университетите в София - това показва одитът, поръчан от Министерството на образованието (МОМН). Обектите са отдадени под наем от ректорските ръководства и вместо знания в тях се налива алкохол, пише Труд.

Припомняме, че имотите са предоставени на вузовете от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях. Ректорите обаче са превърнали умишлено помещенията в чалготеки и барове, за да си докарат стабилни финансови приходи.

Рекордьор в развиване на търговска дейност е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС). Икономическият вуз е дал цели 11 свои имота на собственици на нощни заведения, показва одитът. Техническият университет е предоставил 6 терена за барове и дискотеки, а Химикотехнологичният и металургичен университет и Лесотехническият университет - по 4.

Нощен живот кипи и върху три от имотите на Университета за архитектура и геодезия, Медицинския университет и Софийския университет. Националната спортна академия има договор за 2 имота. Толкова е преотдал и Минно-геоложкият университет. Театралната академия има само един терен, върху който се помещава увеселително заведение.

Експертите от звеното за вътрешен одит на МОМН са проверили всички договори за отдаване под наем, подписани от ректорите.

“Почти няма договор без нарушение”, съобщиха за “Труд” от просветното ведомство. Наемателите не са спазили процедурите за отдаване под наем и масово злоупотребяват с търговете, пише още в доклада на проверяващите. Общо 19 типа нарушения откриват одиторите. В някои случаи има сключени договори, но търг не е провеждан. При други фиксираният при конкурса наем впоследствие е намаляван чрез допълнителни анекси. Най-вероятно става дума за предварителна договорка между висшето училище и собственик на дискотека или кръчма, коментират запознати. При схемата шефът на заведението предлага висок наем, за да надвие конкуренцията, след което изведнъж цената пада. Някои дискотеки и ресторанти на университетски терени продължават да работят дори след изтичането на договорите.

Просветното министерство ще направи препоръки към вузовете, но те нямат задължителен характер. “На практика ние няма да можем да затворим заведения. Просто можем да обърнем внимание на университетите и на други отговорни институции за проблемите в Студентския град”. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6295 |30.05.2011 Ченгета, бизнесмен и митничар въртят далавери с ипотечни кредити . 11| 18866 |02.03.2011 Ученички въртят порно във Vbox . 12| 9075 |29.11.2010 "Гербери" въртят обръчи от фирми за 5 млн.лв . 2| 4987 |19.10.2010 Ректорите скочиха срещу кабинета, искат си парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads