Реклама / Ads
2| 4979 |19.10.2010 НОВИНИ

Ректорите скочиха срещу кабинета, искат си парите

.
Ректорите на висшите училища в България гласуваха обща декрация срещу финансовата преса, която се налага на българското висше образование.
 

В нея те се обявяват срещу недофинансирането от страна на държавата по отношение на студентите, приети държавна поръчка. Става въпрос за новоприетите 15 835 студенти, а сумата се равнява на 24 милиона лева.

По време на проведения в УНСС ректорски съвет ръководителите на висшите учебни заведения заявиха, че не подкрепят предложението на образователното министерство да се дават пари на едни университети за сметка на други.

Според Лиляна Вълчева от КНСБ за първи път от началото на прехода държавата не обезпечава държавните висши училища с необходимите средства за обучение на тези близо 16 000 студенти, което е в нарушение на закона за висшето образование и те ще опрат до услугите на Конституционния съд.

Политика в областта на висшето образование няма и ние от КНСБ не приемаме Бюджет 2011 в този му вид, заяви Вълчева и допълни, че са необходими допълнителни средства.

Тя е категорична, че Бюджет 2011 в частта „Висше образование и наука" не отразява реално нуждите на висшите училища и БАН и не се съобразява със задачите, произтичащи от Лисабонската стратегия и Програма 2020.

Ако обаче не бъдат предоставени тези средства, от КНСБ подчертаха, че имат две възможности - или новоприетите студенти да поемат обучението си на 100%, вместо на 30, или този закон - за държавния бюджет в частта „Висше образование", да се обжалва пред български и европейски съд.

От своя страната образователният министър Сергей Игнатов бе категоричен, че няма липса на политика в областта на висшето образование, но има сериозна съпротива.

По думите му това, което е обещано е изпълнено, а именно - осигурени са парите за стипендиите на студентите в размер на 4.6 милиона лева.

Сега единственото обещание, което мога да ви дам е за 6-8 много тежки месеца, които предстоят, подчерта Игнатов.

Той допълни, че е оптимист и вярва, че ще се намери резерв за висшето образование и науката.

Не си мислете, че сега като изляза оттук ще се видя с Дянков, ще му намигна и той на мен и ще отидем при премиера. Нещата не стават така, продължават разговорите и се надявам, че решение ще бъде намерено, заяви Игнатов.

Относно закона за висшето образование той подчерта, че подлежи на промяна управлението на висшите училища. Имаме много хора, ходят по кръчмите и казват, че знаят как се управлява. Малко обаче са тези, които ходят в гората и вият срещу вълците, подчерта просветният министър.

Относно финансирането на университетите той бе категоричен, че това е най-сложното в цялата ситуация.

МОМН е предложило чрез конкурс да бъдат определени 12-13 водещи университета, които да получат по-добро финансиране.

Университетите ще трябва да доказват, че държавата има нужда от тях и специалностите, които предлагат, заяви още министър Игнатов.

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев каза, че тази среща между ректорите и просветния министър е доста закъсняла и е трябвало да се проведе не на 19 октомври, а на 19 август.

Ние в момента вървим след събитията, заяви Илчев.

По думите му ситуацията във висшето образование е бомба със закъснител, заложена преди 10 години. Според него трябва да се сложи край на финансирането на калпак и да се фокусираме на качеството на образованието.

Ректорът на СУ бе категоричен, че кризата се дължи на липсата на политика в областта на висшето образование. Ние в момента бием в празното, бием в една сянка, заяви още той.

По думите му Академичният съвет на университета на 1 ноември ще протестира, но академично. Не ни приляга да се включваме в много цветни и привличащи вниманието протести. Ще го направим академично, подчерта Илчев.

Той изтъкна, че в социалната мрежа Facebook тече акция на студенти, които готвят самостоятелен протест и ректорите не трябва да останат безучастни, а напротив - да ги подкрепят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5351 |14.10.2010 Румен Петков загуби съдебна битка срещу Юрген Рот . 1| 5015 |13.10.2010 Зелените искат оставката на Караджова . 12| 5332 |13.10.2010 Натискат учените от БАН да си дарят заплатите . 30| 6122 |10.10.2010 Атакисти и попове вдигнаха протест срещу секта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads