Реклама / Ads
1| 4048 |10.04.2019 НОВИНИ

”Репортери без граници” искат европейски контрол на свободата на словото

.
Източник: rsf
Международна организация ”Репортери без граници” обяви 10 предложения за защита на свободата на словото във връзка с предстоящите европейски избори. Базираната в Париж органицаия е разтревожена от посегателствата над свободата на словото в страните членки и от ”относителното безсилие на европейските институции” да реагират.
 

"Репортери без граници", които класират България през 2018 г. на 111-то място по свобода на словото са озаглавили кампанията си "Избори за ЕС: 10 предложения за засилване на свободата на печата в Европа". Те предлагат Европейският парламент да включи сред своите приоритети за следващите пет години гаранции за свободата и независимостта на информацията и да се ангажира със защита на журналистите.

 

За целта в ЕП трябва да се въведе процедура на периодичен преглед на свободата на словото в страните членки, която да се основава на независим доклад и да отправя препоръки към държавите за поправяне на положението, както и препоръки за налагане на наказания при тежки нарушения.

 

Предлага се да бъде създаден специален пост на европейски комисар за свободата, независимостта и плурализма на информацията. В момента с въпросите на информацията и дезинформацията се занимава българската еврокомисарка за цифровия пазар Мария Габриел, но парижката организация изглежда е недоволна от нейната работа, защото ѝ отправя косвена критика: "Исторически фокусиран върху развитието на единния цифров пазар, Европейският съюз фактически организира юридическата безотговорност на големите (интернет) платформи чрез своята директива за електронната търговия".

 

"Репортери без граници" предлага и да се въведе европейски контрол над съдебния тормоз срещу журналисти и медии, който визира преди всичко разследващата журналистика. За целта организацията настоява бъдещите евродепутати да приемат директива за борба срещу злоупотребата със съд с цел "запушване на устата".

 

Предлага се също да се въведе в Европа наказателна процедура по примера на "механизма Магнитски" в САЩ, която да санкционира авторите на тежки посегателства срещу свободата на словото и сигурността на журналистите. В момента по Закона "Магнитски" има отправена жалба в САЩ от задочно подсъдимия банкер Цветан Василев срещу депутата и медиен магнат Делян Пеевски.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4114 |08.04.2019 И от ”Артекс” искат среща с Борисов . 1| 4053 |03.04.2019 В Рим не искат повече роми . 11| 5299 |01.04.2019 Гражданите искат ДНСК да бутне незаконната част от ”Златен век” . 2| 4603 |29.03.2019 ОП искат обяснение от Захариева, а БСП проверка от Цацаров за намеса на Туриция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads