Реклама / Ads
7| 5959 |17.10.2019 НОВИНИ

Репортери без граници: Номинацията на Иван Гешев е огромна заплаха за свободата на медиите

.
Полин Адес-Мевел и Кристоф Делоар
Ситуацията в България с медиите е напълно ужасно в момента, вероятно никога не е била толкова лоша, колкото е сега. Особено след издигането на номинацията за главен прокурор на човек, който според нас, е против медиите. Не мислим, че може да стане по-лошо, отколкото е, защото повечето вече е направено в тази посока.
 

Това каза след срещата си с президента Румен Радев ръководителят на отдел „Европейски съюз и Балкани“ в „Репортери без граници“  Полин Адес-Мевел, в отговор на въпрос на Фрог Нюз дали мислят, че ситуацията с медиите в България ще стане още по-лоша, преди да започне да се подобрява.

 

„Имаме нужда да се уверим, че нашия глас се чува, за да можем да извадим нещата от дъното. Това което ние правим е да предложим мерки, за да се подобри средата.“, допълни тя.

 

„Никога не е било толкова лошо в България, от както тя е станала демокрация“, добави Кристоф Делоар, генералния секретар на организацията, който също разговаря с Радев днес.

 

Делоар  сподели пред медиите, че след последния доклад на „Репортери без граници“ са изпратили писмо до Радев, който днес е приел да разговаря лично с тях.  Представили са пред него своето становище относно номинацията на следващия главен прокурор Иван Гешев, а то е че това е огромен риск за България, не само заради заплахата за свободата на медиите, но и за демокрацията като цяло.  Препоръките  към страната ни са за нов медиен закон, койот да осигури независимостта на медиите и независимостта на журналистите.  

 

От "Репортери без граници" припомниха още, че България е сред страните, подписали Международната декларация за информация и демокрация (International Initiative on Information & Democracy) на организацията, представена преди година. Припомниха и за инициативата си "Journalism Trist Initiative". „Очакваме страната ви да зачита, това което пише в този документ“, заяви Делоар.

 

Той коментира и конкретно срещат с Румен Радев : „Президентът е напълно наясно с причините за ситуацията в страната и 111-тото място в класацията на организацията ни. Смятаме, че е проява на смелост, от страна на президента да заяви ясно, че разбира каква е свободата на медиите в България.  Вместо да отрича, той предпочита да признае и да потърси начини да се подобри ситуацията. Сега въпросът е как това може да се направи.“

 

В продължение на три години организацията е правила безуспешни опити да се свърже с министър-председателят Бойко Борисов, но едва днес са получили за първи път отговор. Той е отказ за среща с тях, заради посещение  в Брюксел на премиера. Адес-Мевел все пак определи това като първа стъпка към възможна бъдеща среща и изрази надежда, че ще има разбиране и от страна на управляващите за нуждата от спешни мерки, които да гарантират свободата на медиите.

 

„Има нещо като „медийна гражданска война“ в България, но това не е плурализъм. Вместо медиите  да са „пазители“ на независимостта и свободата страната ви е в дъното на класацията. За да има промяна са необходими много промени“, заяви Делоар.

 

Като такива двамата представители на „Репортери без граници“  посочиха на първо място спешната нужда да се осигурят гаранции, че няма да има повече репресиите срещу журналисти, както физически, така и вербални.  Заплахите, които станаха известни последните месеци,  също трябва да бъдат премахнати.  Концентрацията на медиите в един собственик също е заплаха за свободата, както и независимостта на обществените медии.

 

"Според държавния глава, 111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на „Репортери без граници“ е тревожно преди всичко заради констатираните сериозни проблеми в медийната сфера, която е призвана да бъде опора на демократичните процеси. Липсата на всеобхватен медиен закон, който да задава стандарти и да регулира дейността на всички медии у нас, е сред причините за състоянието на медийната среда, беше посочено на срещата. По думите на президента, финансирането е ключов въпрос за гарантирането на свободата, независимостта и плурализма в медиите и са необходими ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им разпределение.", обявиха след срещата от президенството.

 

"Президентът Радев постави въпроса за предоставяне на информация на страната ни за работещите модели и добрите европейски практики при усвояването на средства от Европейския съюз в държавите с утвърдени демократични традиции", се казва още в информацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9950 |20.09.2019 ”Репортери без граници'': Иван Гешев като главен прокурор ще засили натиска на прокуратурата върху журналисти . 26| 15373 |06.08.2019 Съдия въстана публично срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор . 5| 4350 |04.08.2019 Кристалина Георгиева благодари на Борисов за номинацията й за шеф на МВФ . 6| 4725 |29.07.2019 Започват протести срещу номинацията на Гешев в Пловдив и София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads