Реклама / Ads
1| 2581 |21.05.2024 НОВИНИ

Репресии и мозъкът зад заобикалянето на санкции. Кой е Мохамед Мохбер, назначен за президент на Иран?

.
Мохамед Мохбер
Първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер беше назначен за изпълняващ длъжността президент на Ислямската република в понеделник след смъртта на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер.
 

68-годишният Мохбер до голяма степен е в сянка в сравнение с други политици в иранската шиитска теокрация. Смъртта на Раиси в неделя изтласка Мохбер в публичното пространство. Очаква се той да изпълнява функциите на временен президент за около 50 дни преди задължителните президентски избори в Иран, пише "Асошиейтед прес".





Върховният лидер аятолах Али Хаменей съобщи за назначаването на Мохбер в съболезнователно послание след катастрофата. Хеликоптерът беше намерен в понеделник в северозападната част на Иран.

 

Въпреки че не се е появявал в публичното пространство, Мохбер е заемал важни постове в структурата на властта в страната, особено в нейните бониади или благотворителни фондации. Тези групи се захранват от дарения или активи, конфискувани след Ислямската революция в Иран през 1979 г., особено тези, които преди това са били свързани с иранския шах или с хора от неговото правителство.

 

Мохбер ръководи бониада, известна на английски език като Execution of Imam Khomeini's Order, или EIKO, позовавайки се на покойния върховен лидер аятолах Рухола Хомейни.

 

Министерството на финансите на САЩ заяви, че организацията контролира активи за милиарди долари като "бизнес джудже под прякото ръководство на върховния лидер Али Хаменей, което има дял в почти всички сектори на иранската икономика, включително енергетиката, телекомуникациите и финансовите услуги".

 

"EIKO системно е нарушавала правата на дисидентите, като е конфискувала земя и собственост на противници на режима, включително политически опоненти, религиозни малцинства и иранци в изгнание", заяви Министерството на финансите през 2021 г. при налагането на санкции на Мохбер. Европейският съюз също наложи санкции на Мохбер за определен период от време заедно с други държави заради тогавашните опасения относно ядрената програма на Иран.





Като ръководител на EIKO Мохбер ръководи усилията за създаване на ваксина COVID-19 в разгара на пандемията, като обещава да направи десетки милиони дози. Само малка част от тях бяха предоставени на обществеността без обяснение.

 

Преди това е работил в областта на банковото дело и телекомуникациите. Работил е и във фондация "Мостазафан" - друга бониада, която управлява мегапроекти и предприятия в страната. По време на работата си там се оказва въвлечен в ожесточен правен спор между доставчиците на мобилни телефонни услуги Turkcell и южноафриканската MTN за евентуално навлизане на иранския пазар. В крайна сметка MTN навлиза в Иран.

 

Иранските медии съобщават, че Мохбер, който има докторска степен по международно право, е имал решаващо значение за усилията на Иран да заобиколи западните санкции върху петролната си индустрия.

 

От 2022 г. Мохбер е член на иранския Съвет по целесъобразност, който съветва върховния лидер и разрешава спорове между парламента и Съвета на пазителите - иранския конституционен надзорник, който също така наблюдава изборите в страната.

 

Мохбер е роден на 1 септември 1955 г. в Дезфул в югозападната иранска провинция Хузестан в семейство на духовници. По данни на групата за натиск "Обединени срещу ядрения Иран" той е служил като офицер в медицинския корпус на Революционната гвардия по време на ирано-иракската война през 80-те години на миналия век.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2329 |21.05.2024 Всички зрелостници ще получат по 4 точки от проблемната задача в матурата по БЕЛ . 8| 2481 |21.05.2024 "Газпром" на загуба за първи път от 1999 г. насам, Русия ѝ нареди да не плаща дивиденти . 2| 2418 |21.05.2024 Финландия настоява ЕС да намери общи мерки за предотвратяване наплива на мигранти, пристигащи от Русия . 0| 2394 |21.05.2024 "Надявам се на някаква справедливост". Тръгна делото срещу млад шофьор, убил на пътя училищен зам.-директор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads