Реклама / Ads
0| 3350 |02.06.2022 НОВИНИ

Reuters: След четири месеца война в Украйна и вълна от критики Меркел най-накрая реши на чия страна е

.
Ангела Меркел Източник: БГНЕС
След месеци мълчание и критики към собствената й политика към Москва, бившият германски канцлер Ангела Меркел най-накрая изрази солидарност с Украйна. На събитие в сряда тя определи случващото се там като „варварска война“ с Русия.
 

Меркел, която ръководеше Германия в продължение на 16 години до миналия декември, каза, че няма да предлага съвети отстрани, но подкрепя усилията на правителството да „намери край на тази варварска война“, разкри пред за Reuters участник в събитието.

 

„Солидарна съм с Украйна“, цитира думите й източникът на изданието.

 

Владееща руски език, след като израсна в бившата комунистическа Източна Германия, Меркел привлече критики от Съединените щати и други за подкрепата на планирания газопровод Северен поток 2, предназначен да доставя руски газ директно до Германия. По-късно наследникът на Меркел Олаф Шолц отложи проекта.

 

Тя също така подчерта необходимостта от продължаване на разговорите с руския президент Владимир Путин дори след анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна, който доведе до санкциите на Запада.

 

Въпреки че Меркел, консерватор, направи кратко изявление малко след нахлуването на Русия през февруари, заявявайки, че няма оправдание за явното нарушение на международното право, нейното мълчание оттогава породи много въпроси.

 

Актьорът Улрих Матес, приятел на Меркел, я защити, като каза пред списание Stern тази седмица, че войната я засяга, но тя не иска да се намесва. „Подозирам, че тя не иска да бъде нещо като вторичен канцлер“, каза той.

 

Други германски политици, включително бившият й външен министър Зигмар Габриел, признаха, че политиката на помирение с Русия може да е била твърде оптимистична.

 

Изправен пред критики, че Германия прави твърде малко, за да помогне на Украйна, Шолц каза по-рано в сряда, че Германия ще достави на Украйна системата за противовъздушна отбрана IRIS-T.

 

Късно в сряда парламентарната бюджетна комисия разчисти пътя за планиран фонд от 100 милиарда евро (106 милиарда долара) за укрепване на германската армия, за да премине през парламента в петък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3197 |02.06.2022 Най-малко четирима души са убити при поредна стрелба в САЩ . 0| 3540 |01.06.2022 Още не сме готови: България изпълнява три от четирите критерия за приемане на еврото . 0| 3067 |01.06.2022 Парламентът: Агентите на ДС да бъдат обявявани след всяка проверка . 0| 8008 |01.06.2022 И губернаторът на Тула Дюмин е сред ”престонаследниците” на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads