Реклама / Ads
7| 2636 |23.05.2023 НОВИНИ

Риши Сунак: Украйна ще получава западна подкрепа ”за години напред”

.
Източник: БГНЕС
Украйна ще получава подкрепата на Запада ”за години напред”. Това заяви британският премиер Риши Сунак, като предупреди руския държавен глава Владимир Путин, че стратегията му на изчакване ”няма да проработи”, предадоха Пи Ей мидия и ДПА, цитирани от БТА.
 

Министър-председателят отбеляза, че една от "погрешните сметки" на руския президент е било да мисли, че инвазията му в Украйна ще раздели съюзниците.

 

По време на сесията с въпроси и отговори на Лондонската конференция за отбрана в Буш Хаус Сунак също така заяви, че в Г-7 има "последователност" в подхода към Пекин.

 

Стремглавият напредък на Китай представлява "предизвикателството на епохата" за Запада, каза той, но увери, че отговорът не трябва да бъде протекционизъм, а е необходимо да се работи с Пекин по редица въпроси.

 

"Поведението (на Китай) е все по-авторитарно по отношение на вътрешните работи и все по-агресивен по отношение на външните и в този смисъл ние наистина трябва да вземем мерки, за да се защитим", допълни британският премиер.

 

Във връзка с военния конфликт в Украйна Сунак заяви, че е ясно, че Г-7 е "единна" по отношение на това да продължи да подкрепя разкъсваната от война страна срещу руската агресия.

 

"Обединеното кралство води преговори със съюзниците си за споразумения за сигурност в дългосрочен план в Украйна", каза Сунак.

 

"Ясното заявяване на Русия, че тази подкрепа ще идва в Украйна години наред" ще даде на Москва послание, че нейната "стратегия на изчакване няма да проработи", категоричен бе той.

 

Британският лидер посочи, че една от големите грешки, които Путин е направил, е, че вместо да разедини съюзниците, той ги е сплотил.

 

Министър-председателят изрази мнение, че Украйна е имала "всички шансове за успех" в пролетната си контраофанзива с помощта на ресурсите и способностите, предоставени от Обединеното кралство и съюзниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2604 |23.05.2023 ЕК отпусна четвъртия транш от 1,5 млрд. евро за Украйна . 7| 2553 |23.05.2023 Борел: Досега ЕС е предоставил на Украйна военна помощ за 10 млрд. евро . 31| 2702 |22.05.2023 Олаф Шолц: В близко бъдеще Украйна няма да получи членство в НАТО . 11| 2900 |22.05.2023 Ген. Съби Събев: Щом Украйна иска изтребители, тя няма намерение да ги разполага извън територията на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads