Реклама / Ads
0| 2433 |19.08.2023 НОВИНИ

Рисковете при екскурзии от Facebook: От загуба на пари до затруднения на път

.
Източник: Личен архив
Програмата да не бъде изпълнена изобщо или както е обещано, още разходи и невъзможност за продължаване на екскурзията или за връщане обратно без помощ и подкрепа са част от рисковете, които любителите на пътувания поемат, когато се доверяват на туристически оферти в социалните мрежи.

Това каза пред БНР Габриела Руменова, която е основател на некомерсиалния проект за взаимопомощ на гражданите „Ние, потребителите“. 

 

Според нея е важно да се интересуваме кой ни предлага пътуването и да се доверяваме само на физически и юридически лица, които имат регистрация като туроператори или турагенти по Закона за туризма и изпълняват тази дейност професионално.

 

„За да организира туристическо пътуване, дадено лице трябва да има регистрация като туроператор или турагент. Справка може да бъде извършена в регистъра на страницата на Министерство на туризма. Когато проверим дали това лице фигурира в регистъра, не само трябва да се уверим, че то е там, но и да прочетем всички данни за него – регистрационен номер, наличие на активна застраховка „професионална отговорност“, застраховател, номер на застраховката, датата на сключване на застраховката, валидност и лимит“, обясни Руменова.

 

Туроператорите са длъжни да имат застраховка „професионална отговорност“, която покрива причинени вреди вследствие на неразплащане с контрагенти и доставчици, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност на туроператора. Те трябва да работят само с категоризирани туристически обекти, да сключат договор за организираното пътуване с всеки от туристите и да изпълняват поетите предварително определени в договора и общите условия ангажименти. При отмяна на пътуването или значителни промени в предварително определените параметри следва да възстановят частично или изцяло заплатената сума.

 

Ако сме се доверили на лица, които не са търговци и нямат необходимата регистрация и се появи проблем, уреждането му ще е сложно. Спорът, който би възникнал, ако те изобщо бъдат открити, ще е между две физически лица и ще може да бъде уреден единствено в съда, посочи още Руменова. Тя добави, че в тези случаи Законът за защита на потребителите не се прилага, органите на реда могат да се намесят, но отнема време и невинаги е успешно. 

 

Легитимните туроператори и турагенти могат да предоставят и друга важна предварителна информация, извън задълженията им по закон, в духа на професионалното осъществяване на дейността. Например, за паспортния режим в държавата, евентуални задължителни ваксини, дрес код в държавата или мястото за настаняване и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2324 |18.08.2023 Министър Тагарев обсъди с посланика на Нидерландия рисковете пред сигурността в Черноморския регион . 9| 2564 |07.07.2023 Георги Ганев от ПП-ДБ: По-активно трябва да се обяснят ползата и рисковете от еврото . 0| 2490 |14.06.2023 Къде са рисковете от нови наводнения в България? . 7| 3826 |29.05.2023 Нинова скочи на Радев във Facebook: Не можете да сте морален съдник!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads