Реклама / Ads
0| 4561 |04.02.2023 НОВИНИ

Родилката, спасена със „Спартан” все още не е прегърнала децата си

.
Родилката от Силистра, която в началото на м. януари беше спасена с държавния самолет „Спартан”. Само два дни, след като роди близнаци, жената се влоши и беше транспортирана до Балчик, а оттам с военния самолет до „Майчин дом“ в гр. София. По Нова телевизия 38-годишната Господинка специално благодаря на тези, които са се молили за нейното оздравяване и посочи: ”защото знам, че има Господ.”
 

38-годишната Господинка беше спасена след безпрецедентна логистична операция по въздух. Тя сподели в ефира на Нова телевизия: „Все още не съм прегръщала децата си. Все още не съм ги усетила като майка.” Всичко започва с раждането на близнаците Константин и Тея на 4-ти януари в болницата в Силистра. Бебета се появяват след планирано секцио, но състоянието на родилката рязко се влошава.

 

„Около 9 ч. разбрах, че съм станал баща на близнаци. Може би, няколко часа след това всичко беше наред. В един момент обаче ми съобщиха, че се наблюдава влошаване на здравословното ѝ състояние и има нужда от кръвопреливане”, разказва съпругът на родилката - Константин Йовев. „Всичко ми е като сън, чувах някакви разговори, че трябва да се направи операция и това помня”, обяснява Господинка.

 

Малко след радостта от раждането на близнаците, идват лошите новини. Жената е загубила много кръв и има нужда от преливане. Направена ѝ е операция. Родилката идва в съзнание за малко, но въпреки борбата на лекарите в Силистра, се влошава. „Наложи се по спешност да бъде транспортирана от Силистра в София. Министерствата на здравеопазването и отбраната успяха да се организират достатъчно бързо и да окажат необходимото съдействие”, коментира Константин.

 

Ден след раждането жизнените показатели на родилката оставали все така критични. Лекарите в Силистра сформирали екип, който да вземе решение как да се случи по-нататъшното лечение. Така се стигнало до отлично планираната и организирана въздушна операция с участието на медици и военни. На 6-и януари хеликоптер пренесе родилката от Силистра до летището в Балчик. Оттам самолетът „Спартан” я транспортира до София, където я чака линейка. Само за 20 минути от летището, спешният екип предава родилката в ръцете на лекарите от „Майчин дом”.

 

Близо месец след раждането Господинка все още е изтощена – физически и емоционално. Коства ѝ усилия дори да говори. И макар вече да е у дома си, все още е под медицинско наблюдение. Разказва, че още не може да осъзнае какви усилия са били положени за спасяването на живота ѝ: „Знам само, че дължа живота си на абсолютно всички хора. Не искам да цитирам имена, за да не обидя някого. Всички са участвали в моето спасяване, няма човек, който да не е дал нещо от себе си. Благодаря на цяла България, благодаря на тези, които се молеха, защото знам, че има Господ”, казва жената.

 

Господинка и Константин имат и шестгодишна дъщеря. Новородените близнаци, които останали в Неонатологията на силистренската болница до завръщането на майка им от София, вече са си вкъщи. За тях се грижи баба им, помагат ѝ таткото и каката на бебетата.  „Дължа огромна благодарност на екипа на Неонатологията, защото е полагал най-добрите грижи за дечицата ми”, посочва Господинка.

 

Военноморските и Военновъздушните ни сили изпълниха успешно спасителна операция за медицинска евакуация, която е била проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Министерството на здравеопазването, отчетоха властите. В борбата за живот се включиха лекари от четири болници в София и Силистра. А едно семейство отново е заедно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3111 |06.01.2023 В крайно тежко, но стабилно състояние е родилката, транспортирана със ”Спартан” в София . 0| 2890 |10.08.2022 Почина спасената от река Сена белуга . 0| 5518 |11.08.2021 „Спартан” ще транспортира учениците от Австрия до България заради зараза с COVID-19 . 1| 3088 |15.03.2021 Петко Димитров: Къщата на Райна Княгиня ще бъде спасена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads