Реклама / Ads
0| 4190 |04.06.2022 НОВИНИ

Български и македонски политици осъдиха палежа на културния център в Битоля /обновена/

.
Източник: Фейсбук
Родни политици осъдиха палежа на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Инцидентът е станал тази сутрин около 5 часа, а само бързата реакция на пожарната е успяла да предотврати по-сериозни щети.
 

„Прокуратурата в Битоля е започнала проверка във връзка със запалването на входната врата на културния център „Иван Михайлов“ в града“, съобщи за БНР Петър Колев, председател на партията „Граждански демократичен съюз“ в Република Северна Македония и представител на българската общност.

 

По думите му случилото се е резултат от 30-годишната политика срещу българската общност в Северна Македония и безнаказаността спрямо подобни инциденти.

 

„Това, което ние очакваме, е, че институциите в Македония този път ще си свършат работата и тези, които са предизвикали това нещо, ще получат своето наказание съгласно законите на Република Северна Македония. Това са нашите очаквания. Очакваме и ясна и категорична позиция от страна на Република България. Защото ако и този път българската държава и българското общество се направи, че нищо не се случва в Македония, това означава, че то е съгласно да ни бъдат палени клубовете или в крайна сметка знаете следващата крачка е да бъде разбита нечия глава. И надяваме се, че македонските институции ще накажат тези хора, които са направили това нещо“, заяви той.

 

От Министерството на външните работи съобщиха, че първият ни дипломат Теодора Генчовска ще посети днес Битоля и ще разговаря на място с представители на сдружението. Днес и утре Генчовска ще бъде на работно посещение в Република Северна Македония по покана на своя колега Буяр Османи.

 

„Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни“, се казва в позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава Румен Радев.

 

„Неслучайно България поставя като най-важни условия за съгласието ни РСМ да започне преговори за членство в ЕС, вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата. За съжаление и до днес управляващи и опозиция в РСМ не могат да постигнат парламентарно мнозинство за изпълнението на тези основополагащи критерии на демокрацията“.

 

„Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика. Същевременно, следва да отбележим, че досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите в РСМ“.

 

„Днес, когато усилено търсим да преодолеем трудностите и нерешените въпроси и да трасираме общия ни път към Обединена Европа, институциите в Република Северна Македония трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство, нито да осакатява и ограничава двустранните ни отношения“, се казва още в позицията.

 

„Осъждам остро палежа на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, представляващ опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи“, написа премиерът Кирил Петков в личния си профил във Facebook.

 
„Българският външен министър пътува към Битоля, за да се запознае на място с щетите. Българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността й“, посочва той и добавя: „Благодаря на премиера Ковачевски за бързата реакция и очаквам от компетентните служби на Република Северна Македония да издирят и накажат извършителите на този вандалски акт. Бъдещето на региона не трябва да става заложник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи“.

 

„Подпалването на Културния център е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба“, написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя и премиерът Кирил Петков присъстваха на откриването на центъра на 17 април.

 

„Преди месец представителите на българските институции декларираха при откриването на клуба, че единствената му функция е запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония“, припомня вицепрезидентът и подчертава, че само бързите действия на компетентните институции в кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности.

 

Зам.-председателят на Комисията по външни работи Атанас Михнев, народен представител от „Продължаваме Промяната“, изрази надежда този акт да не повлияе на двустранните отношения:

 

„Разбира се осъждам този акт и го считам за единично престъпление на битово ниво, такова, каквото има във всички държави и във всички развити общества – абсолютно непристойно. Призовавам властите да го разкрият възможно най-бързо и се надявам това да не се отрази на нашите отношения. Със сигурност не го разглеждаме като нещо, за което е виновна Република Северна Македония“.

 

Инцидентът в Битоля предизвика остра реакция и от страна на „Има такъв народ“. Станислав Балабанов определи случилото се като „вандалска проява с търсен умишлен ефект, която отдалечава Северна Македония от ЕС“.

 

„Това всъщност още повече трябва да втвърди нашата категорична позиция по отношение на Република Северна Македония, защото това е поредното доказателство, че в Република Северна Македония няма нито един положителен сигнал в публичното пространство, който да подскаже, че едни бъдещи преговори могат да имат някакъв положителен ефект. Напротив – с всеки изминал ден тази ситуация се влошава. Така че ние трябва да бъдем още по-категорични в позицията си и безапелационни по отношение на това какво трябва да спазят те, за да тръгнат по пътя към Европейския съюз. Но с такива вандалски прояви по-скоро се отдалечават от този път“, заяви той.

 

От БСП също осъдиха инцидента. Според народния представител Иван Ченчев подобни прояви нагнетяват с омраза отношенията между двете страни - нещо, от което никой няма нужда:

 

„Осъждаме категорично тази недопустима проява на омраза и конфронтация. Такива прояви усложняват още повече диалога между двете страни. Призоваваме македонското правителство да предприеме мерки срещу такова поведение и да не допуска то да се повтаря“.

 

„Няма думи, с които да се опише мерзавското, шумкарско и жалко поведение на опожарилите Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля“, се казва в позиция на българския евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки, разпространена от пресцентъра на партията.

 

„Очаквам Стево Пендаровски, Буяр Османи и Димитър Ковачевски да осъдят този позорен акт, ако искат да продължи изобщо някакъв диалог“, добавя той. Джамбазки ще уведоми писмено Европейската комисия и всички свои колеги в Брюксел, Съвета на Европейския съюз и френското председателство.

 

Не закъсня и реакцията на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

 

„Остро осъждам палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България“, написа той на страницата си във Фейсбук. Пендаровски призова компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване, да вземат всички необходими мерки, да открият и санкционират извършителите.

 

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски също осъди остро подпалването на  Културния център „Иван Михайлов” в Битоля.

 

„В 21 век нищо не се постига с палежи и опожаряване. Дал съм ясни насоки към съответните институции случаят веднага да бъде изяснен. Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички нас да останем спокойни и достойни, а с извършителите ще се разправят институциите“, написа той в личния си профил във Фейсбук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4083 |04.06.2022 Проф. Пламен Павлов: Европейските политици са облъчени от пропагандата на Скопие . 0| 7891 |02.06.2022 Руският генерал Шаманов, мародер от Чечения, заплашва с Нюрнбергски процес украински политици, журналисти и военни . 0| 3160 |02.06.2022 Политици и общественици скърбят за Нери Терзиева . 0| 3867 |30.05.2022 Иван Демерджиев: Някои политици искат в аванс да си осигурят комфорта след първия списък „Магнитски“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads