Реклама / Ads
0| 3867 |30.05.2022 НОВИНИ

Иван Демерджиев: Някои политици искат в аванс да си осигурят комфорта след първия списък „Магнитски“

.
Иван Демерджиев Източник: БГНЕС
Определени политици искат в аванс да си осигурят комфорта, който са имали след първия списък „Магнитски“, понеже предстои да излезе втора част от списъка, но този път българската държава е длъжна да предприеме някакви мерки. Това смята Иван Демерджиев – бивш заместник-министър и министър на правосъдието.
 

Демерджиев е участвал в първия етап от разработването на българско законодателство работата тип „Магнитски“ и коментира темата след появилия се в публичното пространство вариант на проект за български „Магнитски“.

 

„Този механизъм не е репресивен, а е защитен, поне както беше подготвен в концепцията. Донякъде наподобява, но не мога да се ангажирам с идентичност на този текст с текста, върху който работихме. Създадохме една концепция, която представихме пред комисията „Магнитски“ в 46-ото Народно събрание. Там бяха голяма част от хората, които в момента вземат становище по въпроса“, заяви той пред БНР.

 

„В момента ме удивлява този порив темата да се коментира емоционално, а не професионално“, изтъкна Демерджиев. Според него във въпросната комисия тогава не са били получени никакви позиции и коментари след представянето на концепцията: „Голяма част от хората имаха възможност да направят това на професионално ниво доста отдавна“.

 

„Наложените санкции по „Магнитски“ застрашаваха изключително много националната сигурност, защото можеха да блокират работата на банкови институции и ключови публични предприятия. Идеята беше не да се засегне някой неоправдано, а да се защити държавата от действията на лица, които са попаднали в подобни списъци или лица, които са попаднали в подобни списъци, но застрашават по същия начин сигурността на държавата“, коментира още бившият заместник-министър и министър на правосъдието.

 

Иван Демерджиев допълни, че е било предвидено решенията да се вземат от Министерския съвет, но да има „помощен орган“. Той увери, че „в нито един от вариантите не е предвиждано да има орган, който самостоятелно да взема решения и да включва или изключва лица от списъците на тези лица, които застрашават с действията си националната сигурност“.

 

„Това е било разписано да става въз основа на данни, които се обсъждат на междуведомствен съвет, който да прави мотивирано предложение към Министерския съвет“, уточни Демерджиев.

 

По думите му тук никой не предвижда запориране на имоти, а става въпрос за приключване на договорни отношения на определени държавни органи, публични предприятия и стратегически обекти с лица от списъка.

 

„Нито е предвиждана някаква конфискация, нито са предвиждани някакви интензивни мерки, които до такава степен да засегнат правата и интересите им, че това засягане да бъде непоправимо, както в момента се тръби в медиите“, уточни бившият министър на правосъдието.

 

„В концепцията е било предвидено предварително изпълнение, каквото имат редица административни актове“, каза Демерджиев.

 

„Тревожен е фактът, че лица, включени в списъка „Магнитски“ продължават да оперират в страната спокойно, сякаш нищо не се е случило“, подчерта той.

 

Демерджиев изрази надежда управляващите да не се уплашат и този дебат да продължи, но на професионално ниво, защото в момента позициите не са юридически, а политически и откровено са насочени към лицата, които евентуално ще попаднат във втория списък „Магнитски“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3173 |30.05.2022 Заплахата срещу зам.-министър Иван Христанов била: Приятел ми каза да се пазя . 0| 3477 |29.05.2022 Фалстарт на извозването на бежанците: Някои се качват, други се колебаят . 0| 5609 |28.05.2022 Иван Бакалов: Стефан Янев ще помпа мускули като анти-евро партия . 0| 3276 |27.05.2022 Сигналът за конфликт на интереси срещу зам.-министър Иван Христанов стигна до европейската комисия LIBE

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads