Реклама / Ads
3| 3165 |10.06.2021 НОВИНИ

Министър Василев: Трябва да се идентифицират всички юридически лица в списъка на фирми по „Магнитски“

.
Асен Василев Източник: стопкадър, БНТ
В решението на Мивистерски съвет ясно е записано, че трябва да се идентифицират всички юридически лица в списъка на фирми, свързани със санкционираните по „Магнитски“. Това уточни на брифинг финансовият министър Асен Василев.
 

Припомняме, че вчера Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по „Магнитски“.

 

„Разширението на списъка с фирми, свързани със санкционираните по американския закон „Магнитски“ Делян Пеевски, Васил Божков е с цел да се защитят държавните и обществени предприятия“, подчерта финансовият министър.

 

По думите на министъра от всяко едно министерство са дадени указания за всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори и взаимовръзки, все още нямаме обратна връзка. Продължава и работата по идентифициране на съдружници и подобни, които имат връзка с тях.


Министърът подчерта, че решението на правителството е с много тясна дефиниция на свързани лица – по-тясна от законовата. Как ще се решат проблемите, които могат да възникнат при забрана на държавни и общински структури да работят с лица и фирми, които са застрашени от американски санкции? „Ще има парламент, който може да допълни българското законодателство“, отговори Василев.

 

„Ако погледнете Закона за обществените поръчки, има много ясно изключение – ако обществена поръчка може да застраши националната сигурност, това лице може да бъде изключено по допустимост“, отбеляза министърът.

 

„Днес беше прието постановление за реда и начина за отпускане на държавна помощ на туроператорите, което ще даде сигурност в бизнеса и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети в България. Това е втора част от планираната сума в размер на 51 милиона лева, над 16 милиона в момента е остатъчната сума, които ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари на крайните потребители“, съобщи зам.-министърът на туризма Даниела Стоева.

 

„Стартираме процедурата по приемане на документите на 1 юли“, добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6515 |10.06.2021 Адв. Величков за Фрог: Кьовеши ще пита каквото трябва. Друг е въпросът какви отговори ще получи . 3| 3165 |09.06.2021 Транспортният министър нищи нередности при две обществени поръчки в БДЖ . 3| 3700 |09.06.2021 Министър Комитова: Защо сме плащали авансово за строежи, които ще започнат след 4-5 години? . 3| 3072 |09.06.2021 Мартин Димитров: Внимателно трябва да бъдат одитирани машините за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads