Реклама / Ads
26| 9605 |20.07.2021 ГЛАСЪТ

Родното здравеопазване – по-краткият път към място светло, място злачно, място прохладно…

.
Протестите може да се преместят от пред „Пирогов“ в централната част на столицата. Няма да се откажем, ще отстояваме исканията си докрай. Това заявиха тази сутрин медици от най-голямата болница за спешна медицинска помощ. Те са обидени от отношението на здравния министър Стойчо Кацаров и шефа на Здравната каса проф. Петко Салчев и искат техните оставки. Много колеги, експерти и пациенти подкрепят пироговци.
 

Около 400 случая на фалшиво хоспитализиране на пациенти в „Пирогов“. Това твърдят от НЗОК и здравният министър Стойчо Кацаров. Веднага бе уволнен директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Изглежда справедливо. Но дали е? Балтов и колегите му отричат данните и обвиненията и се аргументират доста убедително. Споровете стигнаха до лично ниво, след като министърът извади документи за личния му престой и лечение в „Пирогов“. Лекуващи го лекари показаха контрааргументи. В мрежата хора се хванаха за гушите, образно казано, в спорове кой крив и кой прав.

 

В такива случаи е редно да се обърнем към статистиката. А тя е като текст за траурен марш...

 

Над 500 медици напускат България годишно. Около 470 са лекарите, които недостигат в болниците. 26 000 медицински сестри липсват на болници и клиники. На места този недостиг е в критична точка. По селата обезпечеността с лекари е едва 20%. Недостигът на специалисти в извънболничната помощ е бедствено. Близо 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години.






ВНИМАНИЕ! В България има над 360 болници (някои твърдят, че са около 490 с клиниките) за население от няма и 7 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на медицинското обслужване обаче сме на последно място.

 

В Нидерландия болниците са 120, а населението – 17,3 милиона. 

По индекса EHCI - за качеството на здравеопазването в Топ-5 на Европа влизат: Холандия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират между 830 - 870 точки от 1000 възможни. България е с 458, което означава „критично ниски стойности на всички показатели“. Последни!

 

Германия затваря болници от години. През 2000 г. те са били 2242, а през 2015 г. – 1980, а през 2020 - 1870. Закрити са над 80 частни болници. Ефективността на лечение и качеството са повишени 2,7 пъти. Същият модел се прилага в Австрия, Скандинавия, Франция и пр.

 

Тук се наливат още и още милиони, а положението се влошава.  

 

Общо за ЕС коефициентът на смъртност е 10.0%. Равнището на общата смъртност на населението в България е най-високо сред европейските страни. С най-ниска смъртност са Ирландия и Кипър - по 6.4%, и Люксембург - 6.8%.

В България на всеки 12 минути умира човек.

Всеки трети българин, живеещ в селски райони, няма достъп до медицинско обслужване.

 

Всяко четвърто дете у нас гладува. Всеки втори възрастен гладува. Данни на Българската хранителна банка от миналата година.

 

Българчетата са най-болните деца в Европа- От туберкулоза страдат 14 на 10 000 деца до 17 години, което е черен рекорд за Европа. Една трета не ядат всеки ден плод или зеленчук, защото са от бедни семейства.

 

Смъртността и заболеваемостта сред българчетата е два пъти по-висока от средната за Европа.

 

Българите плащат най-много за лекарства сред 33 европейски страни. В Словения публичните средства за лекарства на глава от населението са 220 евро, а в България – 40 евро.

 

350 000 българи са болни от рак.

 

Всеки осми българин има проблеми с бъбреците.

 

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, като 64 на сто от хората умират от тях.  

 

България е на първо място в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар (инсулт). В България пациентът с инсулт има значително по-малко шансове да оцелее, отколкото във Франция, Германия, Австрия, Испания, Скандинавия и др. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България 156 на 100 000 души. Четири пъти повече! 






Германското здравно осигуряване се характеризира с двойна система от Държавно здравно осигуряване (GKV) и Частно здравно осигуряване (PKV). Докато Държавното здравно осигуряване (GKV) е достъпно за всички, за Частното здравно осигуряване важат определени условия. В Германия всеки гражданин може да избира от над 150 здравни каси. В средата на 90-те години са стигали до 500…

 

По разходи за здравеопазване спрямо БВП България вече надминава повечето страни-членки на Европейския съюз. Но здравно-демографският статус на българската нация продължава да се влошава. Това означава лошо управление на финансите. Означава и лоша система. Облагодетелстват се определени кръгове.

Всяка година на 100 000 българи се падат 33 000 постъпвания в болници. Обяснението е просто: над 5-те милиарда лева, които данъкоплатците плащат за здравеопазването, очевидно се пилеят и в голямата си част не достигат до нуждаещите се.

 

Доплащането надвишава 15% от отделяните за здравната система средства, което е абсурдно.

 

Разликата в заплатите и бонусите между най-високо и най-ниско платените лекари в страната е почти 100 пъти.

 

Положението е драматично. Здравеопазването е в ръцете на няколко кръга, които източват стотици милиони чрез определени фирми за внос и снабдяване с консумативи, техника и апаратура, лекарства и пр. Тези фирми се знаят, както се знае, че над тях има опънат „чадър“ от най-високите етажи на властта. Моделът е същият като този за магистралите, язовирите, санирането, земеделски програми и пр. Тотален грабеж с ясни субекти зад корупционните практики. Никой обаче не смее да ги назове. И се тръгва срещу „Пирогов“. А какво стана с правителствена? Защо се млчи за десетките милиони източени оттам и опростени от МС по предложение на бившия премиер Борисов? Защо?! Пълен абсурд е точно той, който за 12 години не е направил нищо за нормализиране на здравеопазването днес да използва ситуацията и да защитава медици, за да си прави пиар.

 

Докато не се започне този разговор, войните между държавни болници и министерство ще продължават. Ще продължи източването на милиони от НЗОК, както и мълчанието за истинските виновници. Ще страдат медиците, ще страдат и пациентите. А няколко мафиотизирани кръга ще стават все по-богати и по-богати.

 

Всичко това съкращавя пътя към „в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка“.

 

Време е за осъзнаване.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 14692 |13.01.2020 Кирил Ананиев да хвърля оставка, че освен без вода, ще останем и без здравеопазване . 32| 15184 |10.04.2019 Моралните оставки, сълзите на Делян и народното море от любов . 7| 11034 |22.10.2018 Хипократ няма никакви шансове на вота за здравеопазването . 10| 15339 |31.10.2017 В страната на тиквите мафията диктува на здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads