Реклама / Ads
0| 3071 |12.08.2022 НОВИНИ

Ройтерс: Европейска банка се е съгласила да обработва транзитни плащания на руски нефт за Централна Европа

.
Източник: БГНЕС
Европейска банка се е съгласила да извърши плащане за транзита на руски нефт през Украйна, съобщиха словашката рафинерия Slovnaft и друг запознат източник. По този начин се отстранява причината за спрените миналата седмица доставки на нефт за Централна Европа, съобщава Ройтерс.
 

Ако плащането бъде потвърдено от всички страни, то ще стане стъпка към възстановяване на петролните потоци към Чехия след едноседмичното прекъсване и ще създаде условия за бъдещи плащания за транзит към региона.

 

Във вторник руският монополист „Транснефт“ съобщи, че от 4 август са спрени доставките по тръбопровода „Дружба“ за Чехия, Унгария и Словакия, тъй като западните санкции са попречили на плащането на транзитните такси от Москва за Украйна.

 

Потоците за Унгария и Словакия бяха възобновени в сряда, след като унгарската рафинерия MOL и словашкото ѝ подразделение Slovnaft намериха заобиколен вариант, като сами платиха таксата на украинската транзитна компания Ukrtransnafta, но доставките за Чешката република не бяха възобновени.

 

„По наша информация банката е преразгледала първоначално блокираното плащане между транзитните компании за транзитната такса и в крайна сметка го е приела“, заяви говорителят на Slovnaft Антон Молнар, цитиран от БГНЕС. „Това потвърждава, че създадената по този начин рамка е функционална и може да бъде дългосрочно решение“, каза той.

 

Друг източник, запознат с въпроса, заяви, че плащането е било деблокирано от базираната в Нидерландия банка ING и че потоците към Чехия трябва да се възобновят до събота.

 

ING отказа да коментира темата, уточни Ройтерс.

 

Държавите от Централна Европа са частично зависими от руския нефт и в голяма степен от руския газ и са си осигурили изключения от предстоящата забрана на Европейския съюз за внос на руски петрол, докато не приспособят транспортните си маршрути и рафинериите си за друг нефт.

 

Чешката петролна рафинерия ORLEN Unipetrol, подразделение на полската PKN Orlen, отказа да коментира.

 

Чешката компания за транзит на петрол MERO, която управлява чешката част на петролопровода "Дружба", заяви, че не разполага с информация за състоянието на плащането.

 

В четвъртък председателят на MERO Ярослав Пантучек заяви, че очаква потоците към Чешката република да бъдат възобновени в петък или събота, след като въпросът с плащането бъде решен, въпреки че предположи, че PKN може да извърши заместващо плащане, подобно на MOL, което PKN отказа да потвърди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2957 |08.08.2022 Световната банка дава още 4,5 милиарда долара за Украйна . 0| 2811 |08.08.2022 България ще получи 411,7 млн. лева по европейската програма за храни . 0| 3262 |29.06.2022 Елена Йончева предлага да се преразгледа принципът мигрантите да остават в първата европейска страна, до която стигнат . 0| 3350 |28.06.2022 Едмонд Назарян с нова европейска титла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads