Реклама / Ads
5| 5393 |25.11.2009 НОВИНИ

Ройтерс: Срив чака българската електропреносна мрежа

.
Засега националната мрежа е стабилна и капацитетът й за нови инсталации е 1800 мегавата. Източник: Вяра Йовева
Бумът на проекти за възобновяеми енергийни източници в България може да доведе до срив на националната електропреносна мрежа, коментира Иван Айолов, изпълнителен директор на “Електроенергиен системен оператор” ЕАД, предаде Ройтерс.
 

Според него правителството трябва да наложи по-строги ограничения, за да спре инициативи на “спекуланти”.

Щедрата подкрепа за проекти за енергия генерирана от вятъра, слънцето и биомаса доведе до лавинообразно увеличение на проекти за повече от 11,000 мегавата към септември 2009 г. “Това трябва да се преустанови по интелигентен начин, иначе ни чака катастрофа,” добави Айолов. “Засега националната мрежа е стабилна и капацитетът й за нови инсталации е 1800 мегавата. Но ако достигне 10,000 MW, това ще се промени.”


България разчита предимно на енергия от органични горива, както повечето бивши соц.-страни в ЕС. Изискването на Евросъюза за дял на възобновяеми енергийни източници от 16-20% подтикна правителствата на източноевропейските страни към мерки за привличане на инвеститори, а разходите за производство на “зелена” енергия са много по-високи от тези за преработка на органични горива.


Това доведе на бум на вятърна енергия в България и Румъния. Капацитетът на българската национална мрежа за този тип енергия достигна 330 MW тази година спрямо 103 MW през миналата. Но националната електропреносна мрежа не може да поддържа съществуващите вятърни паркове, което подтикна НЕК да наложи временна забрана върху свързване на вятърни турбини във Варна. НЕК също предупреждава за прекъсване на електрозахранването поради многобройните проекти за нови вятърни паркове и генератори.


От ЕСО предлагат всички инвеститори да внасят 5% от стойността на своите проекти в полза на държавата, като с това ще потвърдят намерението си да ги реализират. По този начин ще се разграничат сериозните инвеститори от спекулантите. Според експерти свързването на 100-мегаватово съоръжение към националната мрежа струва около 40 млн. лева, докато НЕК отделя максимум 350 млн. лева на година за поддръжка на мрежата към настоящия момент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4542 |26.10.2009 Ройтерс: Българският премиер стиснат, не черпи кафе . 8| 5082 |23.10.2009 В Рим нищят българската следа в корупцията и в организираната престъпност . 3| 5610 |23.10.2009 Присвояват името на Българската охридска архиепископия . 6| 4820 |15.10.2009 Дянков: Българската енергийна политика обслужва Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads