Реклама / Ads
8| 5100 |23.10.2009 НОВИНИ

В Рим нищят българската следа в корупцията и в организираната престъпност

.
Frognwes.bg е единствената българска медия, поканена за участие в престижния международен семинар „Контрамафия – главните неща”.
 

Семинарът е тридневен и се провежда в италианската столица Рим. Започва днес и ще приключи в неделя след серия от доклади на италиански разследващи журналисти, експерти и антимафиоти. Двата раздела на семинара включват изследвания и нови данни за бизнесите на организираната престъпност: наркотици, оръжие и трафик на хора, както и за състоянието на сивата икономика и прането на пари в условията на световната финансова криза.

Журналистката Люба Кулезич ще представлява Frognews.bg на семинара „Контрамафия”. Тя ще запознае домакините с българския „принос” в корупцията и организираната престъпност през последните години у нас.



Един от основните акценти в доклада й е продиктуван от необходимостта да бъдат информирани участниците и организаторите на срещата за проявите на незаконен политически, полицейски и лобистки натиск върху журналисти. При управлението на тройната коалиция той доведе до сриването на България от 35-то през 2001-ва г. до 67-мо място в международните индекси за медийна независимост.

Поканата за участие беше отправена преди месеци от популярната в Италия и Европа мрежа от неправителствени организации, известна като FLARE /Свобода, законност и права в Европа/. От българска страна член на FLARE е неправителствената организация „Младите за Пазарджик”, ангажирана с общественото осветяване на проявите на организираната престъпност и корупцията в България.

След покушението над журналиста и гл. редактор на Фрогнюз Огнян Стефанов представители на FLARE пристигнаха в София, за да се запознаят на място с причините, довели до една от най-жестоките и безнаказани мокри поръчки срещу представител на независима медия в Европа.

FLARE е основана през юни 2008 г. в Европейския парламент в Брюксел. Мрежата е сигнал за мощна гражданска реакция срещу мафиите и организираната транснационална престъпност. Във FLARE членуват над 40 неправителствени организации от 30 държави от Европа, Средиземноморския район, Руската федерация и Балканите.

Целта на мрежата е да създаде алтернативен модел за противодействие на организираната престъпност в Европа и съседните й територии. Тя редовно информира гражданското общество в ЕС по теми като трафика на хора и наркотици, корупцията, еко-престъпленията, контрабандата на незаконно оръжие и т.н. Чрез своите членове FLARE предлага на различните национални институции действащи идеи и подробни анализи на методите за справяне с международната организирана престъпност.

Инициатор на мрежата е прочутата антимафиотска асоциация LIBERA, базирана в Рим. Основана през 1995 г., LIBERA има за цел да обедини всички заинтересувани от борбата срещу мафиите. Членовете й наброяват повече от 1200 асоциации, групи и училища, мотивирани да изградят организационна „синергия” между политическите и културни реалности на различни региони в името на антимафионската грамотност и законността.

LIBERA е известна с проектите си за гражданска употреба на земи и недвижима собственост, конфискувани от мафиоти и престъпни групировки.

Поредицата от семинари „Контрамафия” е замислена като работен инструмент, предлаган периодично от организацията под формата на проекти и материали на други асоциации, ангажирани в борбата за законност, гражданска справедливост, солидарност и информационна свобода. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5626 |23.10.2009 Присвояват името на Българската охридска архиепископия . 6| 4827 |15.10.2009 Дянков: Българската енергийна политика обслужва Русия . 13| 5886 |16.09.2009 Българската икономика - в състояние на свободно падане . 1| 5020 |02.09.2009 Нищят незаконна приватизация на Пловдивския панаир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads